Kezdeményezik a gárdás képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését

2014.03.17. 10:56

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mészáros István, a Jobbik képviselőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését, közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Mészáros ellen azért indult eljárás, mert az általa vezetett Új Magyar Gárda a korábban már betiltott Magyar Gárda utódja.

Az eljárást a kalocsai ügyészség kezdte meg, ők két személyt gyanúsítottak egyesülési joggal való visszaélés bűntettével: Mészáros Istvánt, aki tavaly óta a szervezet főkapitánya, és Ferenczi Henriket, Mészáros helyettesét. Mivel Mészáros a Jobbik Bács-Kiskun Megyei 06. számú egyéni körzetben a Jobbik jelöltje, a párt országos listáján pedig az 55. helyen szerepel, ezért illetékességből továbbították az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, azonban ennek felfüggesztéséről dönthet a Nemzeti Választási Bizottság.

A kalocsai ügyészség gyanúja szerint az új és a régi gárda azért is azonos, mert az Új Magyar Gárda rendezvényein felszólalók a bíróság által betiltott „rasszista, fajgyűlölő és kirekesztő" szervezet utódjaként aposztrofálják az egyébként hivatalosan nem bejegyzett szervezetet. A Fővárosi Törvényszék még 2010-ben jogerősen elutasította a mozgalom bejegyzési kérelmét.