Erzsébet
1 °C
4 °C

Kezdeményezik a gárdás képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését

2014.03.17. 10:56

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mészáros István, a Jobbik képviselőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését, közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Mészáros ellen azért indult eljárás, mert az általa vezetett Új Magyar Gárda a korábban már betiltott Magyar Gárda utódja.

Az eljárást a kalocsai ügyészség kezdte meg, ők két személyt gyanúsítottak egyesülési joggal való visszaélés bűntettével: Mészáros Istvánt, aki tavaly óta a szervezet főkapitánya, és Ferenczi Henriket, Mészáros helyettesét. Mivel Mészáros a Jobbik Bács-Kiskun Megyei 06. számú egyéni körzetben a Jobbik jelöltje, a párt országos listáján pedig az 55. helyen szerepel, ezért illetékességből továbbították az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, azonban ennek felfüggesztéséről dönthet a Nemzeti Választási Bizottság.

A kalocsai ügyészség gyanúja szerint az új és a régi gárda azért is azonos, mert az Új Magyar Gárda rendezvényein felszólalók a bíróság által betiltott „rasszista, fajgyűlölő és kirekesztő" szervezet utódjaként aposztrofálják az egyébként hivatalosan nem bejegyzett szervezetet. A Fővárosi Törvényszék még 2010-ben jogerősen elutasította a mozgalom bejegyzési kérelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?