Ne ma menjen szörfözni a Balatonra!

2014.03.17. 07:01

Hétfőn is szeles idő várható, de a vasárnapinál gyengébb légmozgásokra lehet számítani: az Országos Meteorológiai Szolgálat térképein már csak elsőfokú, sárga riasztás látható, míg tegnap az ország nagy része narancssárga, illetve piros volt.

Azért az ország „szélcsatornájában”, tehát a Sopron – Siófok – Paks, és a Szécsény – Debrecen vonalak közé eső területen időnként hétfőn napközben is viharos északnyugati szélre lehet számítani. Éppen ezért a Dunántúl középső részén, a Balaton térségében továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben.

A legerősebb lökések 65-75 km/h között valószínűek, tehát jócskán elmaradnak a vasárnapi, 90 km/h-t is meghaladó értékektől. A Met.hu szerint hétfő estétől jelentősen gyengül a szél. A Belügyminisztérium összesítése szerint országszerte százhatvan épületben okozott kárt a hétvégi vihar. A legtöbb esetben a házak tetejét rongálta meg a szél.

Mindeközben Budapesten megdőlt a melegrekord az éjjel. Az előző rekord 2011-ben született, akkor március 17-én 11,5 fokig hűlt le a levegő Lágymányoson, ma hajnalban viszont a leghidegebb hőmérséklet 12,2 fok volt, így ez számít az új rekordnak.