Szilárda
-4 °C
3 °C

Nyugtatják a jóhiszemű fotósokat

2014.03.17. 18:16

Kiadott egy közleményt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az új Ptk-val és a fotózás szabályaival kapcsolatban. A március 15-én hatályba lépett Polgári törvénykönyv azt mondja ki, hogy

2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

A minisztériumi közleményben főként azt hangsúlyozzák, amivel eddig is nyugtatták az aggodalmaskodókat a törvénykönyv készítői: az nem hoz újdonságot, csak az eddigi, bevett bírói gyakorlatot szentesíti. (A fotók elkészítését is engedélyhez kötő szabályozásról és a kritikákról, félelmekről itt olvashat részletesen>>>)

A KIM-közlemény az aggodalmakat azzal is próbálja eloszlatni, hogy tévesnek nevezik azt az állítást, amely szerint "...ha valaki belesétál a képünkbe, miközben fotózunk, akkor lényegében mi sértünk vele törvényt".

"az akaratlan, vétlen magatartást a polgári jog nem szankcionálja"

 - írja a minisztérium.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!