Újabb okirat-hamisítás a romagyilkosságok ügyében

2014.03.17. 08:51

Újabb gyanúsítottja van annak a tavaly augusztusban indult nyomozásnak, amelyben korábban egy belső jelentésből kiderült: a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) kapcsolata volt a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával, Csontos Istvánnal. A kapcsolatot a férfi tartótisztje, H. Ernő „felsőbb utasításra” letagadta, ezért a Budapest Környéki Törvényszék feljelentette hamis tanúzás miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea a Magyar Nemzetnek elmondta: az ügynek már két gyanúsítottja van, az újabb terheltet társához hasonlóan hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. Mivel a nyomozás még folyamatban van, további részletek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra.

A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István negyedrendű vádlott büntetése pedig tizenhárom év fegyház. A Kiss testvérek és Pető 2008–2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.