Nem igaz, hogy vádat emeltek Vadai Ágnes ellen

2014.03.17. 08:07

Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap este a Hír TV közleménye szerint bejelentette: vádat emeltek Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, a Honvédelmi Minisztérium 2007 és 2010 közötti államtitkára ellen. Az ezt alátámasztó, a Hír Tv vasárnap esti adásából kivágott videón azonban Hende nem beszél vádemelésről, csak a hírolvasó.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea hétfőn az MTI-nek azt mondta: a korábbi honvédelmi minisztériumi szerződések miatt indult nyomozásnak nincs gyanúsítottja. A hvg.hu-nak nyilatkozva hozzátette: azért sem emelhettek vádat a volt államtitkár ellen, mert nem kérték mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlésben, így a gyanúsítotti kihallgatás sem lehetséges. A nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

Nagy Andrea az Index kérdésére elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész kezdeményezheti az országgyűlésnél, ha elegendő bizonyíték gyűlik össze ahhoz, hogy egy képviselő gyanúsítotti kihallgatása indokolttá váljon. Ebben az ügyben ismeretlen tettes ellen, Vadai Ágnest érintően tettek feljelentést, de a nyomozás még nem jár olyan szakaszban, hogy bárkit megalapozottan gyanúsítani lehessen. Az ügyben a legfőbb ügyész nem indítványozta mentelmi jog felfüggesztését – tudtuk meg a szóvivőtől.

Vadai Ágnest Hende Csaba jelentette fel hűtlen kezelés gyanújával, mert a politikus honlapját külsős cégek fejlesztették és tartották karban, amikor a honvédelmi tárca államtitkára volt, pedig az ilyen feladatokkal külön főosztály foglalkozott a minisztériumban.

A gyanú szerint Vadai „millókért” bízott meg honlapszerkesztéssel és PR-feladatokkal két külsős vállalkozást, a „megkérdőjelezhető” teljesítési igazolásokat ő maga írta alá. A nyomozást tavaly decemberben hosszabbították meg.

UPDATE: A Honvédelmi Minisztérium azzal kapcsolatos kérdéseinkre, hogy történt-e vádemelés Vadai Ágnes ellen, és ha igen, milyen ügyben, a következő választ adta:

A honvédelmi miniszter törvényi kötelezettségének eleget téve tavaly nyáron feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert a vadai.hu honlap szerkesztésével kapcsolatban hűtlen kezelésre, bűncselekményre utaló ismereteket szerzett. A feljelentés alapján az ügyészség a nyomozást megindította, az eljárás továbbra is folyamatban van a vadai.hu honlap szerkesztésével, az esetleges feladatkiszervezéssel kapcsolatban felvetődő hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Arra a kérdésre viszont nem válaszoltak, hogy Hende beszélt-e vádemelésről, ahogy az a Hír Tv-ben elhangzott.