Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hende szerint a horvátok nem mondanak igazat

2014.03.18. 14:14
A magyar honvédelmi miniszter kitart amellett az állítása mellett, hogy a horvátok felkérték a magyar légierőt a légterük védelmére. A horvát honvédelmi tárca tegnap közleményben tagadta ezt. Hende Csaba azt mondta: nem érti a horvátokat, és arra célzott, hogy horvát "belpolitikai hullámok" állhatnak a háttérben.

Mégiscsak reagált kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter arra, hogy hétfőn a horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH) honlapján az ő szavait meghazudtoló közlemény jelent meg. Ez a horvát közlemény egyértelműen azt állította: Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét.

Hende egy nappal korábban ennek az ellenkezőjét jelentette be Kunszálláson. Hende még arról is beszélt vasárnap, hogy milyen körülmények között fogalmazta meg a felkérést a horvát fél, szerinte a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán történt ez, a múlt héten.

A MORH közleményében ezzel szemben az áll, hogy a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett ugyan a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről, és kétoldalú horvát-magyar szerződésről sem egyeztettek.

Hétfő este hiába kerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni a horvát közleményre. Hétfőn délelőtt újból küldtünk kérdéseket mind a honvédelmi tárca, mind a Külügyminisztérium sajtóosztályának az ügyben. Választ az Index egyik helyről sem kapott, viszont Hende Csaba az MTI-nek végül kommentálta a horvát közleményt, és ezt az MTI-hírt továbbította utólag nekünk is a honvédelmi tárca.

Nem értik a horvát partnert,

közölte. Hende azt állítja, hogy a lengyel, a cseh, a szlovák, az osztrák, a szlovén, a horvát és a magyar védelmi miniszterek, illetve államtitkárok jelenlétében hangzott el, hogy Horvátországnak az ukrán helyzetre is tekintettel át kell gondolnia légtere multinacionális védelmének lehetőségét, és ebben Hende szerint a horvát védelmi miniszter helyettese egyértelműen Magyarország szerepét vetette fel.

A magyar miniszter állítása szerint ő maga nyugtázta ezt a kérést, és megállapodtak abban, hogy az ügyben katonai szakértői szinten megkezdik a tárgyalásokat. Hende ugyanakkor megjegyezte:
megérti, hogy ez a kérdés Horvátországban "belpolitikai hullámokat" okozott, ezért, hogy a további kényelmetlenségeket elkerüljék, az ügyet katonadiplomáciai csatornákon keresztül tárgyalják.

A hétfői horvát közlemény egyébként nem közvetlenül Hende szavaira, hanem az azokat ismertető cikkre reagált, amely - az egyébként a minisztériumhoz tartozó - a honvedelem.hu-n jelent meg.

Nem sokkal korábban, március 9-én a honvedelem.hu a jetfly.hu cikkét átvéve arról írt, hogy a rendkívüli ukrán helyzet miatt Horvátország légiereje hosszabb ideig vadászgépek nélkül maradhat. A horvát MiG-21-esek ugyanis felújításra szorultak, a munkát az ukránok végzik, viszont az odesszai repülőgépgyárban leálltak a tesztrepülések, írták meg nem erősített információkra hivatkozva.

A MORH hétfői közleményében az jelent meg, hogy  a horvát fegyveres erők képesek a légterük ellenőrzésére és védelmére, és ezt képességet a jövőben is biztosítani tudják.

Jámbor Nándor, a parlamenti honvédelmi bizottság jobbikos tagja szerint magyar részről tulajdonképpen egy "újabb píárbejelentésről van szó", jól hangzik, amit Kunszálláson Hende mondott, lehet azzal szerepelni, hogy "egyik országot a másik után védi meg a magyar légierő", de a dolog "gyakorlati jelentősége lényegesen kisebb, mint amekkora hírverést szentelnek neki".