Hende szerint a horvátok nem mondanak igazat

2014.03.18. 14:14
A magyar honvédelmi miniszter kitart amellett az állítása mellett, hogy a horvátok felkérték a magyar légierőt a légterük védelmére. A horvát honvédelmi tárca tegnap közleményben tagadta ezt. Hende Csaba azt mondta: nem érti a horvátokat, és arra célzott, hogy horvát "belpolitikai hullámok" állhatnak a háttérben.

Mégiscsak reagált kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter arra, hogy hétfőn a horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH) honlapján az ő szavait meghazudtoló közlemény jelent meg. Ez a horvát közlemény egyértelműen azt állította: Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét.

Hende egy nappal korábban ennek az ellenkezőjét jelentette be Kunszálláson. Hende még arról is beszélt vasárnap, hogy milyen körülmények között fogalmazta meg a felkérést a horvát fél, szerinte a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán történt ez, a múlt héten.

A MORH közleményében ezzel szemben az áll, hogy a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett ugyan a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről, és kétoldalú horvát-magyar szerződésről sem egyeztettek.

Hétfő este hiába kerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni a horvát közleményre. Hétfőn délelőtt újból küldtünk kérdéseket mind a honvédelmi tárca, mind a Külügyminisztérium sajtóosztályának az ügyben. Választ az Index egyik helyről sem kapott, viszont Hende Csaba az MTI-nek végül kommentálta a horvát közleményt, és ezt az MTI-hírt továbbította utólag nekünk is a honvédelmi tárca.

Nem értik a horvát partnert,

közölte. Hende azt állítja, hogy a lengyel, a cseh, a szlovák, az osztrák, a szlovén, a horvát és a magyar védelmi miniszterek, illetve államtitkárok jelenlétében hangzott el, hogy Horvátországnak az ukrán helyzetre is tekintettel át kell gondolnia légtere multinacionális védelmének lehetőségét, és ebben Hende szerint a horvát védelmi miniszter helyettese egyértelműen Magyarország szerepét vetette fel.

A magyar miniszter állítása szerint ő maga nyugtázta ezt a kérést, és megállapodtak abban, hogy az ügyben katonai szakértői szinten megkezdik a tárgyalásokat. Hende ugyanakkor megjegyezte:
megérti, hogy ez a kérdés Horvátországban "belpolitikai hullámokat" okozott, ezért, hogy a további kényelmetlenségeket elkerüljék, az ügyet katonadiplomáciai csatornákon keresztül tárgyalják.

A hétfői horvát közlemény egyébként nem közvetlenül Hende szavaira, hanem az azokat ismertető cikkre reagált, amely - az egyébként a minisztériumhoz tartozó - a honvedelem.hu-n jelent meg.

Nem sokkal korábban, március 9-én a honvedelem.hu a jetfly.hu cikkét átvéve arról írt, hogy a rendkívüli ukrán helyzet miatt Horvátország légiereje hosszabb ideig vadászgépek nélkül maradhat. A horvát MiG-21-esek ugyanis felújításra szorultak, a munkát az ukránok végzik, viszont az odesszai repülőgépgyárban leálltak a tesztrepülések, írták meg nem erősített információkra hivatkozva.

A MORH hétfői közleményében az jelent meg, hogy  a horvát fegyveres erők képesek a légterük ellenőrzésére és védelmére, és ezt képességet a jövőben is biztosítani tudják.

Jámbor Nándor, a parlamenti honvédelmi bizottság jobbikos tagja szerint magyar részről tulajdonképpen egy "újabb píárbejelentésről van szó", jól hangzik, amit Kunszálláson Hende mondott, lehet azzal szerepelni, hogy "egyik országot a másik után védi meg a magyar légierő", de a dolog "gyakorlati jelentősége lényegesen kisebb, mint amekkora hírverést szentelnek neki".