Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MTA elnöke bírálta az oktatási rendszert

2014.03.18. 20:13

Átfogó intézkedésekre van szükség az oktatásban, egyszeri beavatkozással ezek nem kezelhetők

– mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás egy keddi konferencián bírálta a magyar oktatási rendszert, kiemelte, hogy a PISA-felmérés szerint Magyarországon a gyengén teljesítő diákok aránya magasabb, mint a többi résztvevő országban, a nagyon jól teljesítők aránya pedig alacsonyabb a többi országban mért számoknál, tudósít az MTI.

Az MTA elnöke szerint nem lehet igényeket állítani a diákokkal szemben akkor, ha az elvárások nem az egyébként „sokkoló" PISA-eredményekkel való szembenézésen alapulnak. Szerinte a tehetséges diákokat kihívások elé kell állítani és világos jövőképet kell biztosítani számukra.

Egy másik felszólaló, Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem tanára elmondta, hogy Magyarországon 20 százalék a funkcionális analfabéták aránya. 2020-ra az EU negyven százalékra szeretné növelni a diplomások arányát a társadalomban, hazánk azonban csak harminc százalékos eredményt vállalt.

Csapó szerint tehetséges fiatalokat kell a pedagógus pályára vonzani, és ott meg is kell tartani őket, viszont túl soknak ítélete meg azt a 39 intézményt, ahol pedagógusokat képeznek, mert ez szerinte a minőség rovására megy. A PISA-felmérés a világ legfejlettebb országait tömörítő gazdasági szervezet, az OECD programja, amelyet 2000-ben indítottak el, és háromévenként ismételnek meg.