Jolán
2 °C
4 °C

Lenyúlta a kormány a Jedlik-programot?

2014.03.19. 08:58 Módosítva: 2014-03-24 16:09:53

Kísértetiesen hasonlít Varga Mihály gazdasági miniszter múlt héten bejelentett Jedlik-programja egy magyar elektromos autót fejlesztő cég, a TZ-Elma Zrt. által évekkel korábban kidolgozott Jedlik Ányos-tervéhez - írja a Blikk. 

Az NGM szerint

A Nemzetgazdasági Minisztérium később elismerte, hogy két alkalommal is megkereste őket a TZ-ELMA Zrt. képviselője az elektromos autó hazai gyártásával kapcsolatos elképzeléseivel. Ugyanakkor a tárca szerint nem volt teljes számukra az elküldött Jedlik-tervük. – A múlt héten bejelentett Jedlik-program a TZ-ELMA Zrt. ötletszerű elképzeléseihez képest komplexen célozza meg az elektromosautó-programot – írták.

A lapnak nyilatkozott a cég tanácsadója, Bednár András, aki szerint az általa évekkel korábban kidolgozott Jedlik-tervet többször elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumba, és több vezetővel is tárgyaltak, köztük Matol­csy György akkori nemzetgazdasági miniszterrel, februárban pedig Orbán Viktornak mutatták meg elképzeléseiket.

Bednár a legjobban azon lepődött meg, hogy kiderült: a kormány az elmúlt három évben 2,1 milliárd forinttal támogatta a villanyautók elterjedését, de erről a produkáló magyar fejlesztőcég nem is hallott korábban. Van egy prototípusuk, az Elma2, amit ennyi pénzből már el lehetett volna kezdeni gyártani, ezért Bednár a bejelentés után írt Varga Mihálynak, aki egy helyettes államtitkárát küldte el hozzá.

"Megkérdeztem a munkatársától, hogy kik kapták a milliárdos állami támogatásokat. Azt felelte, hogy különböző fejlesztők. Amikor azt kérdeztem, hogy milyen eredménye lett a támogatásnak, nem tudott mit mondani" – nyilatkozta a tanácsadó lapnak.

A Blikk megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot is az ügyben, de eddig nem kaptak választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?