Fiatalkorúak börtönébe megy a debreceni szkinhed

2014.03.19. 13:47

Bűnösnek találta kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, akik még 2011. december 31-én éjszaka, az éjféli tűzijátékot követően bántalmaztak több színes bőrű fiatalt Debrecen belvárosában, számtalan járókelő szeme láttára.

A haon.hu korábbi beszámolója szerint a magukat szkinhednek tartó vádlottak szilveszterkor egy debreceni sörözőben szórakoztak, majd éjfél előtt a főtér felé vették az irányt. Egy fekete férfiakból álló társaság mellett elhaladtukban G. Tamás szóváltásba került egyikükkel. Dulakodás kezdődött, a színesbőrű férfi földre került, K. Balázs és Sz. Bence pedig többször belerúgott. A verekedőket a járókelők választották szét. Az éjféli tűzijáték utcán a szkinhedek két nigériait és egyikük magyar barátnőjét kezdték követni, majd becsmérelni a Piac utcán.

A Debreceni Törvényszék jogerős ítélete szerint a bűncselekmény elsőrendű, most 17 éves vádlottjának 1 év 10 hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie, de azt a tanács a fiú fiatal korára tekintettel enyhítette 8 hónappal a szabadságvesztés mértékét, az elkövetés idején ugyanis még 16 éves sem volt. Az ügy VI. rendű vádlottja 1 év 4 hónap szabadságvesztést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ő szabadságvesztése másodfokon 6 hónappal, a próbaidő 2 évvel lett enyhébb. Az eljárás V. rendű vádlottját két év próbára bocsátotta jogerősen a bíróság, az elsőfokú 3 évre felfüggesztett 1 év 4 hónap szabadságvesztést mérsékelve.

A másodfokú bíróság dr. Hutkai Marianna vezette tanácsa indoklásában kiemelte: az V. rendű vádlottat, Sz. Bencét, a társaság legfiatalabb tagjaként csak az összetartozás motiválta, a többiekkel ellentétben ő nem osztotta és nem hangoztatta a szélsőséges ideológiákat. Az elsőrendű vádlott esetében ugyanakkor hozzátette: nála nem volt lehetőség arra, hogy ne letöltendő szabadságvesztést kapjon. G. Tamás ugyanis már a konkrét eset előtt is követett el ugyanilyen bűncselekményt, amelyért nemrég jogerősen felfüggesztett fk. fogházbüntetést kapott.

A fiúval javítóintézeti nevelői is nehezen boldogulnak - az elsőfokú ítélet, 2013. szeptembere óta van előzetesben -, jellemzésük szerint a fiú kimagasló intellektusát felhasználva az intézményen belül is terjeszti szélsőséges nézeteit, nehezen tűri a szabályokat és domináns a gyengébbekkel szemben. Az eljárásnak egyébként eredetileg 6 vádlottja volt, hármójuk esetében azonban - fellebbezés hiányában - már a Debreceni Járásbíróság elsőfokú döntése jogerőre emelkedett.