Floridában is van háza a gyermekrákos Baloghnak

2014.03.19. 07:32
Előzmény (1)
Frissebb (1)
Saját villája van az Egyesült Államokban az adományokat gyűjtő Gyermekrák Alapítvány vezetőjének, a kétszintes floridai lakóépületről azonban még a szervezet gazdálkodása körül zajló vitákban sem tett említést. Balogh István másfél évtizedes alapítványi ténykedése alatt hivatalosan 40-50 milliós fizetést tehetett zsebre, ingatlanjai viszont ennél jóval többet érnek. A lánya számára megszerzett Fort Myers-i házat 20 milliós, a Budán felhúzott többszintes családi ingatlant pedig 100-150 milliós forgalmi értékűre becsülték.

Balogh István a tulajdonosa Fort Myers egyik villaházának. A floridai Lee megye önkormányzata az Index kérdésére megerősítette:

a Gyermekrák Alapítvány vezetőjét 2011-ben bejegyezték a település nyugati részén, egy tóparti lakóparkban található 150 négyzetméteres ház kizárólagos tulajdonosaként.

Balogh Istvánt megkérdeztük az ingatlanvásárlásról, de az alapítvány elnöke nem akart szóba állni az Indexszel.

photo.aspx

A Lee megyei önkormányzat tájékoztatása szerint az ingatlan kezelői Balogh István Egyesült Államokban élő gyermekei: Balogh Klaudia és Balogh Roland. (Owner Istvan Balogh, Trustee of the Klaudia Balogh and Roland Balogh Family Trust Agreement.)

A helyi nyilvántartásban 80-100 ezer dollár (mintegy 20 millió forint) értékűre becsült épületről Balogh István eddig egyetlen alkalommal sem tett említést, jóllehet vagyongyarapodásával kapcsolatban a sajtóban többször is kérdések merültek fel.

A Fort Myers-i ház azért is érdekes, mert a birtokbavétellel egy időben, 2011-ben erre a címre jelentették be a magyar Gyermekrák Alapítvány amerikai tükörszervezetét, a Childrens Cancer Foundation Inc.-t (CCF).

Balogh jövedelme

Az alapítvány elnökének éves jövedelmeit saját bevallása alapján számoltuk ki. Egy januári sajtótájékoztatón átadott vaskos sajtóanyagban az is szerepelt, hogy mennyit keresett Balogh az elmúlt 13 évben: jövedelme havi 229 és 523 ezer forint, azaz évi 2,7 és 6,2 millió forint között mozgott.

Mindeközben az 1998 óta működő alapítvány 2006 óta mindig első vagy második volt a legtöbb 1 százalékos felajánlást gyűjtő alapítványok listáján. Ez évi 250-300 millió forintot jelent. Az alapítvány nem költ el minden hozzá érkező támogatást, az alapítvány számláján körülbelül 850 millió forint áll felhasználatlanul.

balogh háza florida
Fotó: Google Street View

A CCF-ről az Index számolt be 2013 decemberében: ekkor derült ki, hogy a Balogh család az Egyesült Államokban is rendelkezik egy, a magyar alapítványhoz hasonlóan működtetett adománygyűjtő szervezettel. A cikk megjelenése után Balogh többször azt állította, hogy neki nincs köze a 2012-ben 99 ezer dolláros bevételt produkáló alapítványhoz. A Florida államban működő szervezetek hivatalos listája azonban egyértelműen bizonyítja, hogy a 2009-ben alapított CCF-be 2011-ben beléptek Baloghék. Azóta Balogh István a szervezet egyik elnöke, de a menedzsment tagja Balogh felesége és lánya is. A jelek szerint a szervezet lényegében családi vállalkozásként üzemel, hiszen a szervezet székhelye Balogh Klaudia lakása is egyben.

Tény, hogy Balogh nem csupán az amerikai ingatlannal kapcsolatban bizonyult feledékenynek az utóbbi hónapokban. Elfelejtette saját budai házának építési költségeit is. A családi beruházás nagyságát a szabálytalan pénzköltéseket felvető botrány ellenére sem sikerült összeszámolnia.  Balogh még a Indexnek küldött korábbi helyreigazításaiban is azt állította, hogy "ennyi év után nem tudja megmondani a pontos költségeket".

Balogh Klaudia egyébként nem csak az alapítvány ügyeit intézi Amerikában.  LinkedIn-profilja szerint 2010 és 2013 között a floridai Gulf State Universityre járt, ahol elvégzett egy PR és marketing alapképzést. Ennek a képzésnek a költségeit az 1991-ben alapított, pálmafás,  tóparti egyetem 4,5-5 millió forintra becsüli, ami amerikai viszonylatban egyáltalán nem drága. Balogh Klaudia jelenleg amellett, hogy az amerikai alapítvány kommunikációs igazgatója, egy piackutató cégnél dolgozik.

Az alapítvány magyarországi ingatlanai

A Gyermekrák Alapítvány ingatlanvagyona 78 millió forintra rúg, az irodájukat évente több mint 50 millió forintból tartják fenn, és Baloghnak a budai villája mellett  van egy VI. kerületi lakása is. 

A Gyermekrák Alapítvány ellen egyébként januárban a rendőrség Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt eljárást indított. Az alapítvány ügyeiben december óta az ügyészség is vizsgálódik, ők a szervezet törvényes működését ellenőrzik.

Rákóczi téri iroda:

A Gyermekrák Alapítvány a Rákóczi téri irodáját 2007-ben vette meg az önkormányzattól 9 849 600 forintért. A 79 négyzetméteres, lakásra alkalmatlan helyiség fenntartása azóta meglehetősen sokba kerül az alapítványnak. Saját bevallásuk szerint 2012-ben több mint 50 milliót (azaz átlagosan havi több mint 4 milliót) költöttek az irodában működő „Egészségcentrum” üzemeltetésére. Az Egészségcentrumra költött, közhasznú kiadásként elszámolt összeg mellett költhettek az irodára működési költség címén is, hiszen így például a rezsiköltségeket, bérleti díjat és a béreket is el lehet számolni. Az alapítvány 2011-ben például 79 milliót költött működési költségekre, ebből 44 millió ment el a bérekre, a fennmaradó összeget a törvények értelmében a székhely fenntartására, postaköltségre, illetve a telefon- és internetszolgáltatás díjaira számolhattak el, 1-2 milliót pedig pénzügyi műveletekre költöttek.  2012-ben körülbelül 32 millió forint ment el az alapítvány működési költségeire.

Veszprémi üdülő:

Screen Shot 2014-03-11 at 14.03.37.png

A Gyermekrák Alapítvány 2010-ben tett szert Veszprém régi kertvárosi részén egy családi házra, amelyet jelentős összegből még abban az évben teljesen átépítettek, és egy „onkoterápiás” házat alakítottak ki rákos, illetve rákból felépülő gyermekek és családjaik számára. Egy helyi olvasónk szerint a házon márványtábla hirdeti, hogy a Gyermekrák Alapítvány tulajdona, „de még soha, senki nem lakott itt ténylegesen”. A házat a hivatalos nyilvántartás szerint örökölte az alapítvány, a 2010-es beszámolójukban még nem szerepel a ház, és a felújítási költségeit sem említik. Pedig ház értékét elég nagyra taksálják: a 2012-es beszámolójuk szerint az alapítvány ingatlanvagyona összesen 78 millió forintot ér, amelyből körülbelül 10 millió forint a Rákóczi téri irodára, míg a maradék 68 millió a veszprémi rehabilitációs házra vonatkozhat (vagy pedig vannak még más, a nyilvánossággal nem megosztott ingatlanjai is az alapítványnak). A ház fenntartására és a gyermekek üdültetésére 2011-ben több mint 1,5 milliót, 2012-ben pedig 1 milliót költött az alapítvány. Abban az évben 12-en üdültek a házban a közhasznúsági beszámoló szerint.

Budaligeti villa

A Gyermekrák–Balogh-ingatlanbirodalom legtöbbet emlegetett darabja minden bizonnyal Balogh budaligeti villája, ahonnan reggelente olykor az alapítvány mentőjével megy munkába. Mivel az alapítvány elnöke nem emlékszik rá, hogy mennyiért építette a többszintes, hatalmas házat, így pontosan nem tudhatjuk, hogy mennyit ér. A környéken eladó házak között böngészve 85–210 milliós ingatlanokat is találtunk attól függően, hogy milyen a ház belső kialakítása. A Blikk decemberi becslései szerint, a környékbeli négyzetméterárak alapján a Balogh háza körülbelül 150 milliót érhet. A tulajdoni lap szerint a telek 1500 négyzetméteres, Balogh és felesége közös tulajdona. Az ingatlan nem csak a mérete és az egyik erkélyre kiállított életnagyságú fegyveres őrbábú miatt keltette fel a szomszédok és az alapítvány ügyei után kutakodók érdeklődését. Az is különös, hogy Balogh, bár már 10-12 éve ott él, még mindig egy VI. kerületi címre van bejelentve. A villát Balogh állítása szerint egy örökségből építette fel, és az építkezés idején vagyonosodási vizsgálat is volt ellene, de mindent rendben találtak.

Jókai utca 40., bérház

Mivel Balogh még az alapítvány alapító okirata és aláírása címpéldánya szerint is a Jókai utcába és nem Budaligetre van bejelentve, elmentünk megnézni, hogy vajon van-e még nyoma a VI. kerületi bérlakásban. Bár nem jutottunk be, de a kapucsengőn, a hivatalos iratok szerinti címen megtaláltuk a nevét. Ezek szerint Baloghnak még a régi lakását sem kellett eladnia ahhoz, hogy a budai villáját felépítse.

Balogh István reagált

Szerda délután reagált Balogh István a cikkünkre. Azt írja, magánszemélyként - korábban az adóhatóság által is ellenőrzött - adózott jövedelméből vásárolta a cikkben hivatkozott ingatlant, ahol egyébként ingyenesen biztosít irodát a Children Cancer Foundation Inc. részére.

Azt is írja,  hogy ugyan nincs vagyoni és jövedelmi viszonyait illetően titkolnivalója, azonban rögzíti, hogy az ezzel kapcsolatos adatoknak az érintett hozzájárulása nélkül történő jogosulatlan kezelése megvalósítja a magánélet és a magántitok védelméhez fűződő jogok megsértését.