Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kilenc „afrikai” számlát találtak Simon bankjában

2014.03.19. 17:45
Nemcsak Simon Gábornak, hanem további nyolc magyar állampolgárnak volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a Magnet Bankban – tudta meg az Index. Közben a Magyar Nemzet arról írt, hogy több szocialista politikusnak is volt afrikai útlevele. A név nélküli célozgatás alapján az MSZP-ben Veres Jánosra gondoltak, ő viszont határozottan tagadja, hogy valaha is lett volna ilyen okmánya.

Az MSZP volt elnökhelyetteséről, Simon Gáborról nemrég derült ki, hogy Gabriel Derdak névre kiállított bissaui útlevet kapott a Sólyom Airlines ügyben ismertté vált Welsz Tamástól. A hamis okmány segítségével, vélhetően Simon személyes közreműködése nélkül számlát is nyitottak számára a bank Andrássy úti fiókjában. A Magnet Bankban 75 millió forintnak megfelelő összeget találtak a hatóságok Simon-Derdak számláján.

Az Index információi szerint az elmúlt napokban kiderült az is, hogy a pénzintézet ügyfelei között kisebb afrikai kolónia alakult ki. Összesen kilenc bissaui útlevéllel nyitott számla került elő. Simon segítője, Welsz Tamás is ezen a módon tartotta a pénzét a bankban.

Előkerült többek között Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármester számlája is. Úgy tudjuk, Fürst saját nevének kissé fellengzős átiratával, George First Curtis néven jelentkezett be a bankba hamis bissaui útlevéllel. Fürsttel egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnünk. Amint elérjük, a cikket frissítjük.

Fürstről már korábban is tudható volt, hogy afrikai papírokkal védte magát a rendőrség és az adóhatóság vizsgálatai ellen. A VI. kerületi Andrássy úti bérházak eladása és a Centrum parkolócég gazdálkodása kapcsán gyanúba keveredett Fürst a Közép-afrikai Köztársaság utazó nagyköveteként kért diplomáciai mentességet 2009-ben. Fürst ezenkívül Dominikában jegyeztette be saját magyarországi vállalkozásainak anyacégeit, hogy ezzel nehezítse meg az adóhatóság vizsgálatát. Fürst a körülötte zajló nyomozások ellenére sem próbálta meghúzni magát, az ország egyik legdrágább autójával, egy BEAST1 rendszámú Rolls-Royce Phantommal járkált Budapesten.

A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy Welsz házában Simonén kívül más szocialista politikusnak a nevére kiállított afrikai útlevelet is találtak. Emlékezetes, hogy a Simon-ügyben a kormányközeli lap a politikus nevének említése nélkül írta első cikkét, és csak pár nappal később nevezte meg az MSZP elnökhelyettesét. Ezért könnyen lehet, hogy az újság a héten megnevezi, kire utal.

Egyelőre csak találgatások vannak. Korábban az Indexnek több, egymástól független forrás is azt állította, hogy Welsz házában a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminiszter, Veres János nevére kiállított útlevelet is találtak a nyomozók. Veres az Index megkeresésére elmondta, hogy soha az életben nem volt afrikai útlevele, Welsz Tamást pedig nem ismeri, életében nem találkozott vele. Szerinte ha találtak is bármilyen okmányt Welsznél, amit megpróbálnak hozzá kötni, az kizárólag hamisítvány, és beperel mindenkit, aki azt állítja, hogy neki afrikai útlevele volt.

Tény, hogy az Index információi szerint a Magnet Bank nyolc „afrikai” számlatulajdonosai között nem szerepel Veres. Márpedig az kevéssé életszerű, hogy ha lenne ilyen útlevele, az éppen Welsz házában pihenne.

Veres János
Veres János
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Veres arról is beszélt az Indexnek, hogy a Hír TV korábban már megkereste ezzel kapcsolatban, sőt, egy MSZP-s társától is visszahallotta azt a pletykát, hogy neki is van ilyen útlevele. Az Indexnek azt mondta: mihelyst értesült arról, hogy ez a hír kering róla, jelezte ezt az MSZP vezetésének. (A szocialista párt egyik vezető politikusa ezt az Indexnek megerősítette.)