Schobert Norbit megzsarolták - vagy mégsem

2014.03.19. 18:04
Megzsarolták, autót és pénzt követeltek tőle - legalábbis ezt állította a rendőrségen Schobert Norbert, aki meg is nevezte a zsarolóját, egy általa addig támogatott alapítvány vezetőjét. A rendőrség nyomozott, de az ügyészség a minap megszüntette az eljárást. Most fordult a kocka és Schobert Norbertet jelenti fel az, aki eddig volt a gyanúsított.

Majdnem két éve annak, hogy Schobert Norbert fitneszguru vállalkozót telefonon felhívta ismerőse, Porubek László, aki azt a Diabetes Fitness Alaptványt vezeti, amit egy ideig Schobert cége támogatott. Hogy pontosan miről és hogyan beszélgettek, nem tudni. Csak azt, hogy mindketten máshogy emlékeznek rá:

Schobert Norbert szerint ekkor megzsarolták.

Az állítólagos zsaroló szerint ez nem igaz.

A fitneszguru mindenesetre feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozóknak azt állította, hogy az alapítvány vezetője azzal zsarolta, hogy Schobert cége vagy továbbra is támogatja pénzzel az alapítványt és ezen kívül egy autót is vesz neki, vagy rosszul jár. Utóbbi alatt Schobert szerint Porubek azt értette, hogy tönkreteszi az üzletét és kiteregeti, hogy korábban a fitneszguru vette rá arra, hogy hazudjon a sajtónak. Egészen pontosan akkor, amikor azt állította, hogy egy Schobert konkurenciája gyártotta diabetikus élelmiszertől lett rosszul és attól ment fel a vércukorszintje.

Régi ismerősök

Schobert feljelentéséből kiderült, hogy a fitneszguru Porubákot és az alapítványt hosszabb ideje támogatta. Az nyilatkozatot, miszerint egy konkurens pékárutól lett rosszul, Porubák 2011-ben tette, Schobert pedig egy évvel ezután közölte vele, hogy nem támogatja tovább.

Az ominózus telefonhívást pedig 2012 március 22-én zajlott le. Ekkor Schobert többedmagával éppen értekezletett tartott óbudai irodájában, és amikor állítása szerint Porubek elkezdte fenyegetni, a mobilját kihangosította, hogy a jelenlévő kollégái is hallják, mi hangzik el. Az ügyészségi dokumentum szerint Schobert nem tartotta komolynak a zsarolást és azt sem érezte, hogy Porubek az életét vagy a testi épségét veszélyeztetné. Mégsem volt nyugodt:

Attól tartott, hogy a médiában valótlan állítás jelenik meg és az tönkreteszi az életét

- olvasható az ügyészségi nyomozást megszüntető határozatában. 

Mindenki mást hallott

A történet azért is érdekes, mert a beszélgetésnek nemcsak Schobert kollégái, de Porubek barátai is fültanúi voltak. Mindkét társaság máshogy emlékezik arra, mi és hogyan.

Schobert és kollégái csak egy hívásról beszéltek a tanúkihallgatásukon. Eszerint Porubek arról beszélt Schobertnek, hogy nagyon rossz helyzetben van és vagy leugrik valahonnan, "de nem is a 12. emeletről, hanem a 16-ról", vagy elmegy a fitneszguru ellenségéhez (üzleti riválisához) és besározza őt, a cégét pedig tönkreteszi. 

Az állítólagos zsaroló unokaöccse, aki egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke is, másképp emlékezett. Névai Milán azt vallotta, hogy egy másik férfival együtt ott volt, amikor Porubek felhívta Schobertet, de mivel a nagybátyja ekkor váratlanul rosszul lett, átvette tőle a telefonját és megbeszélték, hogy a fitneszguru később visszahívja. Kicsit később Schobert telefonált is, és a telefon ugyan nem volt kihangosítva, de Névai szerint "egy teljesen normális hangvételű beszélgetés volt".

A telefonbeszélgetéssel kapcsolatban annyit említett még, hogy a gyanúsított a beszélgetés során említett valami csalást, ami úgy hangzott, hogy a "csalás az rendben volt". Ez állítása szerint kérdésjellegű mondat volt, de akkor ő nem tudta, hogy ez mire vonatkozott, csak később szerzett tudomást a gyanúsítottól a közte és Schobert Norbert közötti kapcsolatról

- áll az ügyészségi dokumentumban. Névai szerint a nagybátyja nem fenyegette meg Schobertet, és beszéltek ugyan egy autóról, de az az alapítvány országjáró programjához kellett volna. Szerinte csak arról beszéltek, hogy Schobert segíti a nagybátyját abban, hogy egy vércukormérő eszközöket gyártó cég vezetőivel találkozzon. A rendőrség bekérte a híváslistát és ebből kiderült, hogy valóban két hívás volt, egy rövidebb és egy hosszabb, utóbbi akkor, amikor Schobert hívta vissza Porubeket.

Másnap egyébként Schobert "Kedves Laci!" megszólítással e-mailt küldött Porubeknek, melyben azt írta, hogy a vércukormérő gyártó cég nyitott arra, hogy Facebook-os munkájáért akár havi százezer forinttal támogassa őt, amiért "Neked meg sem kell mozdulnod". 

A rendőrség nyomozott az ügyben, de az ügyészség megszüntette a nyomozást. A történetnek azonban nincs vége. Most ugyanis Porubek él viszontváddal és hamis vád bűnügyben, valamint hamis tanúzásra való felbujtás miatt tesz feljelentést. 

Az Index megkereste Schobert Norbertet, aki nem kívánta kommentálni a hírt.