Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

23 debreceni bírót rendeltek a fővárosba

2014.03.20. 07:22

A Fővárosi Ítélőtáblára rendelte a Debreceni Ítélőtábla elnökét és 23 bíráját Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - írta a Népszabadság. A bíróknak erdeti ügyeik megtartása mellett részt kell venniük az Ítélőtáblára érkező ügyek tárgyalásában is.

A lapnak Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke azt mondta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Ítélőtáblára érkező első 100 polgári és 60 büntetőügyet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla bírái tárgyalják. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla nevében, de Debrecenben mondják majd ki.

A lap emlékeztet arra, hogy az egyedi ügyáthelyezéseket az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette, így a megyei bíróságok sorra adták vissza a túlterhelt Fővárosi Ítélőszékről oda irányított ügyeket.

Az intézkedéssel kapcsolatban idézik Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, aki szerint a bírák kirendelése nem minősül egyedi ügyáthelyezésnek, nem vonja el senkitől a saját bíráját, hiszen mindenki felett a Fővárosi Ítélőtábla bírája ítélkezik, csak nem a Markó utcában, hanem Debrecenben.