23 debreceni bírót rendeltek a fővárosba

2014.03.20. 07:22

A Fővárosi Ítélőtáblára rendelte a Debreceni Ítélőtábla elnökét és 23 bíráját Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - írta a Népszabadság. A bíróknak erdeti ügyeik megtartása mellett részt kell venniük az Ítélőtáblára érkező ügyek tárgyalásában is.

A lapnak Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke azt mondta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Ítélőtáblára érkező első 100 polgári és 60 büntetőügyet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla bírái tárgyalják. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla nevében, de Debrecenben mondják majd ki.

A lap emlékeztet arra, hogy az egyedi ügyáthelyezéseket az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette, így a megyei bíróságok sorra adták vissza a túlterhelt Fővárosi Ítélőszékről oda irányított ügyeket.

Az intézkedéssel kapcsolatban idézik Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, aki szerint a bírák kirendelése nem minősül egyedi ügyáthelyezésnek, nem vonja el senkitől a saját bíráját, hiszen mindenki felett a Fővárosi Ítélőtábla bírája ítélkezik, csak nem a Markó utcában, hanem Debrecenben.