Újra az AB előtt a villanyoszlopon plakátolás ügye

2014.03.20. 13:53
Újra az Alkotmánybíróság elé került a villanyoszlopon való kampányolást tiltó jogszabály ügye. Az AB korábban azt mondta, hogy ez nem alkotmányjogi kérdés, most újra feltették neki a kérdést. Az egyetlen különbség, hogy előbb ellenzéki, most kormánypárti jelölt kezdeményezte az AB eljárását.

Megtámadta az Alkotmánybíróságon Vitányi István fideszes képviselő a Kúria azon döntését, ami szerint szabad villanyoszlopokon kampányolni. A DK-s Varju László berettyóújfalui plakátjai ügyében a Kúria (korábbi, hasonló döntésével szembemenve) hétfőn döntött úgy, hogy a reklámokról és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok – amelyek tiltják a választási hirdetés lámpaoszlopokon való elhelyezését – mégsem vonatkoznak a választási kampányra, mert nem a választásról szóló törvénybe írták bele a tiltást. A választási eljárásban és a kampányban viszont csak ezt a törvényt kell alkalmazni.

A Kúria döntését támadó beadvány azt kifogásolja, hogy a Kúria igazságtalan előnyt biztosított egy másik jelöltnek, és hibásan értelmezte a jogszabályokat. A beadvány szerint a Kúria észlelte az alkotmányellenes helyzetet (ellentmond egymásnak két jogszabály), de mégsem kezdeményezte az ilyen helyzet megoldására hivatott Alkotmánybíróság eljárását.

AB: Nem alkotmányjogi kérdés

Az Alkotmánybíróság korábban, egy másik ügyben, Karácsony Gergely, az Együtt-PM jelöltjének beadványa kapcsán foglalkozott már a kérdéssel, de akkor merőben formális indokokkal nem döntött érdemben, hanem elutasította a beadványt, mondván: a választási plakátok ügyében Karácsony nem hozott fel alkotmányjogilag releváns tényt. Ez a döntés nagy felzúdulást keltett a jogvédő szervezetek körében.

Ha az Alkotmánybíróság most befogadja a panaszt, akkor érdemben kell foglalkoznia a villanyoszlopokon való kampányolás kérdésével, ami végre pontot tehet a vita végére. Ha a testület ismét nem fogadja be az indítványt, akkor tovább erősödik az AB formalista hozzáállása, ami alapján nagyon nehéz a testületnél bármilyen eljárást is kezdeményezni.

A korábbi ügyben Karácsony Gergelyt egy Sasvár út melletti villanyoszlopra kirakott plakátja miatt panaszolta be valaki, mivel a közúti közlekedési törvény és egy kormányrendelet értelmében tilos villanyoszlopon kampányolni. A helyi választási bizottság igazat adott a panaszosnak, majd a Kúria is helybenhagyta ezt a döntést (tehát épp ellenkezőleg döntött, mint később). Karácsony ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt.

Az AB döntéséhez ugyanakkor heten (Balogh Elemér, Bragyova András, Kiss László, Kovács Péter, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Stumpf István) különvéleményt csatoltak. Paczolay Péter, az AB elnöke például azt írta: a választási plakátok elhelyezését korlátozó szabályok igenis a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentik. A választási eljárási törvény szerint ráadásul kampányidőszakban – magában a választási törvényben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhetőek. A választási törvényben ugyanakkor nincs olyan korlátozás, amit a Karácsony által is kifogásolt kormányrendelet megfogalmaz, ezért a tilalom ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben rögzített jogával.