Vesztegetés miatt őrizetben három rendőr

2014.03.20. 14:04 Módosítva: 2014.03.20. 16:16

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanújával  nyolc embert hallgatott ki gyanúsítottként szerdán, köztük egy a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőr alezredest, valamint több más budapesti rendőrt és ügyvédet – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A budapesti nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség munkatársainak közreműködésével szerdán összesen kilenc budapesti és egy vidéki helyszínen – többek között ügyvédi irodákban – hajtottak végre összehangolt akciót azért, hogy elfogják az alezredest és bűntársait. A házkutatások során az ügyészek okiratokat, mobiltelefonokat és számítástechnikai eszközöket foglaltak le, amik a bűncselekmények gyanúját alátámasztották.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai a házkutatások után vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki a rendőr alezredest és három rendőr társát, valamint három budapesti ügyvédet és egy civilt.

Három rendőrt őrizetbe vettek, kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat. Az ügyben még további gyanúsítotti kihallgatások is várhatóak – írja a Fővárosi Főügyészség.

Az MTI megtudta, hogy az őrizetbe vett rendőrök jogviszonyát felfüggesztették.

Két csoport

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta, a gyanúsítások két csoportra oszthatók: a rendőr alezredest és egy másik rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. A másik ügycsoportban a gyanú az, hogy az érintett rendőrök anyagi ellenszolgáltatásért adtak ki adatokat ügyvédeknek polgári, illetve büntető ügyekben az ügyviteli és nyilvántartó rendszerből. Ezekhez az adatokhoz az ügyvédek nem férhettek volna hozzá.