Ödön
2 °C
11 °C

Az MTI nem adta le a Tiborcz család falopási ügyéről szóló sajtótájékoztatót

2014.03.21. 16:22
Bár részt vett az MTI újságírója a DK pénteki sajtótájékoztatóján, a Csabdi-Tükröspuszta melletti Tiborcz-birtok szomszédságában álló erdő illegális kivágása miatt indított nyomozás ügye nem lett hír a távirati irodánál.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az Indexnek elmondta, azért tartott sajtótájékoztatót pénteken, hogy felhívja a figyelmet a miniszterelnök vejének családjával kapcsolatos nyomozásra. A törvény szerint rendelkezésre álló nyomozati időszak határideje ugyanis március 22-én, szombaton lejár.

Gréczy tájékoztatója bekerült az MTI pénteki sajtóesemény-listájába, és a távirati irodától újságírót is kiküldtek, aki több kérdést is feltett a DK-s politikusnak. Gréczyt viszont később arról tájékoztatták, hogy az MTI-ben az a döntés született, hogy

„nem tudósítanak az eseményről, inkább szombaton megkérdezik a rendőrséget”.

A történet lényege:

  • Csabdi-Tükröspusztánál van egy 1,6 hektár területű, nyolc ember osztatlan, közös tulajdonában álló erdő. Az erdő Natura 2000 európai oltalom alatt álló természetvédelmi terület, és éppen a Tiborcz család által elnyert állami tulajdonú szántóterületek közé ékelődik.
  • 2013 elején az erdőtulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül több mint száz fát vágtak ki – egy újságíró beszámolója szerint – a Tiborcz család megbízására az erdőből. A kivágott fa mennyisége 50 és 100 köbméter.
  • A kár értéke akár a másfél millió forintot is elérheti. Az erdőirtásra nem volt engedély, ezért az erdészeti hatóság akár meg is bírságolja a tulajdonosokat, és kötelezheti őket a kivágott fák pótlására is.
  • Az ügyben feljelentés született, amelynek alapján a Bicskei Rendőrkapitányság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, sőt az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyek osztálya is nyomozást folytatott természetkárosítás és vagyon elleni bűncselekmény miatt. Ennek a nyomozásnak a határideje jár le.
  • Az egyik, az erdőirtás helyszínén lefényképezett, rendszáma alapján jól beazonosítható traktorról később a Story magazin lapjain is megjelent egy fénykép: ezen a traktoron pózolt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal együtt esküvőjük alkalmából.

Lencsó Rita, az MTVA Sajtóiroda vezetője kérdésünkre azt mondta, nem tud felvilágosítást adni az Indexnek arról, hogy miért maradt el a tudósítás, mert az MTVA-nak lapunkkal több pere is folyamatban van, és még nem kaptak

„bocsánatkérést az Indextől”.

Az Index jogi képviselője, Bodolai László tájékoztatása szerint lapunknak az MTVA-val csak jogerősen lezárt perei vannak, amelyeket egytől-egyig az Index nyert meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?