Az MTI nem adta le a Tiborcz család falopási ügyéről szóló sajtótájékoztatót

2014.03.21. 16:22
Bár részt vett az MTI újságírója a DK pénteki sajtótájékoztatóján, a Csabdi-Tükröspuszta melletti Tiborcz-birtok szomszédságában álló erdő illegális kivágása miatt indított nyomozás ügye nem lett hír a távirati irodánál.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az Indexnek elmondta, azért tartott sajtótájékoztatót pénteken, hogy felhívja a figyelmet a miniszterelnök vejének családjával kapcsolatos nyomozásra. A törvény szerint rendelkezésre álló nyomozati időszak határideje ugyanis március 22-én, szombaton lejár.

Gréczy tájékoztatója bekerült az MTI pénteki sajtóesemény-listájába, és a távirati irodától újságírót is kiküldtek, aki több kérdést is feltett a DK-s politikusnak. Gréczyt viszont később arról tájékoztatták, hogy az MTI-ben az a döntés született, hogy

„nem tudósítanak az eseményről, inkább szombaton megkérdezik a rendőrséget”.

A történet lényege:

  • Csabdi-Tükröspusztánál van egy 1,6 hektár területű, nyolc ember osztatlan, közös tulajdonában álló erdő. Az erdő Natura 2000 európai oltalom alatt álló természetvédelmi terület, és éppen a Tiborcz család által elnyert állami tulajdonú szántóterületek közé ékelődik.
  • 2013 elején az erdőtulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül több mint száz fát vágtak ki – egy újságíró beszámolója szerint – a Tiborcz család megbízására az erdőből. A kivágott fa mennyisége 50 és 100 köbméter.
  • A kár értéke akár a másfél millió forintot is elérheti. Az erdőirtásra nem volt engedély, ezért az erdészeti hatóság akár meg is bírságolja a tulajdonosokat, és kötelezheti őket a kivágott fák pótlására is.
  • Az ügyben feljelentés született, amelynek alapján a Bicskei Rendőrkapitányság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, sőt az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyek osztálya is nyomozást folytatott természetkárosítás és vagyon elleni bűncselekmény miatt. Ennek a nyomozásnak a határideje jár le.
  • Az egyik, az erdőirtás helyszínén lefényképezett, rendszáma alapján jól beazonosítható traktorról később a Story magazin lapjain is megjelent egy fénykép: ezen a traktoron pózolt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal együtt esküvőjük alkalmából.

Lencsó Rita, az MTVA Sajtóiroda vezetője kérdésünkre azt mondta, nem tud felvilágosítást adni az Indexnek arról, hogy miért maradt el a tudósítás, mert az MTVA-nak lapunkkal több pere is folyamatban van, és még nem kaptak

„bocsánatkérést az Indextől”.

Az Index jogi képviselője, Bodolai László tájékoztatása szerint lapunknak az MTVA-val csak jogerősen lezárt perei vannak, amelyeket egytől-egyig az Index nyert meg.