Öngyilkos lehetett Welsz Tamás

2014.03.21. 10:56
Welsz Tamás saját maga hívta ki a rendőröket a lakására, mielőtt rosszul lett – értesült az Index. Valószínűleg öngyilkos lett. Úgy tudjuk, a Simon-ügyben érintett vállalkozó napokkal ezelőtt fegyverhez akart jutni. Nem csak a Simon-ügy terhét cipelte.

Welsz Tamás öngyilkosságot követhetett el. Az Index információja szerint ő hívta ki a rendőröket a lakására, mondván, útleveleket akar nekik átadni. Amikor a rendőrök kiértek, már rosszul volt.

Ha valóban így történt, és Welsz öngyilkosságot követett el, az egybecseng az Index korábbi információjával. A férfi környezetéből korábban úgy értesültünk, hogy miután kiderült az érintettsége a Simon-ügyben, az öngyilkosságot fontolgatta.  Egyelőre hivatalosan nem lehet tudni, mi okozta a halálát, ezt államigazgatási eljárásban az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli halálesetek osztálya vizsgálja. A Hír 24 is azt írta, hogy Welsz öngyilkosságot követhetett el. „Uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni” – a lap szerint ezt mondta a kiérkező rendőröknek. 

Úgy tudjuk, Welsz holttestét még az éjszaka felboncolták, hogy kivizsgálják a mérgezés gyanúját.

„Sötét napok várnak rá”

Az Index alvilági körökből már napokkal ezelőtt úgy értesült, hogy Welsz nemrég olyan ismerőseit kereste, akiktől remélte, hogy fegyvert tudnak neki adni. Úgy tudjuk, ezeknek a figuráknak azt mondta, végezni akar magával, ezért lenne szüksége a fegyverre, ám a kérését elutasították.

A főleg csalásokban utazó Welsztől egyébként idegen volt az erőszakos bűnözők világa, bár információnk szerint tartozott egy olyan tehetősebb férfinak is, akinek a neve nem ismeretlen az éjszakában, évekkel ezelőtt még az alvilág egyik „ütőembere” volt, ma jól menő vállalkozó. Egy másik forrásunk szerint ugyanakkor csak kereste ennek a vállalkozónak a társaságát, de végül nem kapott onnan pénzt.

Ezenkívül egy közeli barátja felé is többmilliós adóssága volt, bár arra volt fedezete. Mindenesetre ha netán tényleg öngyilkos lett, annak valószínűleg nemcsak a Simon-ügyhöz, de az egyéb problémáihoz is köze lehetett. 

Az biztos, hogy Welsz halálának híre váratlanul érte a környezetét, barátait és haragosait is sokkolta, még akkor is, ha már azt megelőzően maga alatt volt, hogy az Index megírta az érintettségét Simon-ügyben.

Amikor először tudomásunkra jutott, hogy érintett lehet az ügyben, ő ugyan tagadta ezt, de egyik közeli ismerőse ekkor az Indexnek szó szerint azt mondta, hogy Welsz „nagyon maga alatt van, sötét napok várnak rá”. Környezetében akkor azt beszélték, hogy üzleti vonalai befagytak, egzisztenciálisan ellehetetlenült. Voltak olyan információk is, miszerint a Simon-ügyben a nyomozók azzal tartották sakkban, hogy ha nem beszél, akkor „felrakják a repülőre, és Panamából már nem tér haza élve”. De ennek ellentmond, hogy már novemberben megszületett a jogerős döntés, miszerint Magyarország nem adja ki őt a közép-amerikai államnak, így ettől nem kellett tartania.  

Érinthetetlennek látták

Úgy tudjuk, bár a nyomozókkal nem tudott megállapodni és vádalkut kötni, kifelé mégis magabiztosnak mutatkozott, azt hangoztatta, hogy nem lesz baja, megússza az útlevélügyet. Ez annak fényében hihető volt, hogy Simon Gáborral ellentétben ő szabadlábon volt, ráadásul eddig valóban megúszta a kisebb-nagyobb ügyeit, és a rendőrség se erőltette meg magát, hogy az itthon elkövetett stiklijeit kinyomozza. Jó példa erre a panamai csalási ügye, amelynek részeként magyar vállalkozókat károsított meg, és noha Panamában már vádat emeltek ellen, idehaza „állt” az ügye. Sőt, az egyik ellene tett feljelentésnél a rendőrség először nem is akart nyomozni, később csak az ügyészség utasítására indult eljárás. 

Abban, hogy Welsz sokáig érinthetetlen volt, ismerősei szerint szerepet játszhatott az, hogy egyik ismerőse a titkosszolgálatnak dolgozott, barátai körében Welsz meg is nevezte ezt az illetőt, volt, hogy hivatkozott is rá. Vannak olyan értesüléseink is, miszerint ez a titkosszolgálati kapcsolata okozhatta a bukását, és ő árulta el a nyomozóknak, hogy Simon és Welsz kapcsolatban áll egymással. Ezt az információt azonban más forrásból nem tudtuk megerősíttetni. 

Ahogy azt már korábban megírtuk, Welsznek főleg a baloldali politikusokhoz voltak kapcsolatai, de az MSZP-ben ma az a nézet alakult ki róla, hogy a  titkosszolgálat ügynöke volt – de semmilyen bizonyítékot nem tudnak felmutatni azok, akik ezt állítják róla. 

Ki volt Welsz Tamás?

A hármas állampolgárságú (bissau-guineai, uruguayi és magyar)  Welsz Tamás neve több botránnyal kapcsolatban is előkerült a közelmúltban. Neve akkor vált széles körben ismertté, amikor felbukkant a hányatott sorsú magyar légitársaságnál, a Sólyom Airwaysnél, mint új tulajdonos, a légitársaság megmentője.

Az ő cége, a Charity March vette át tavaly novemberben a Sólyom légitársaság irányítását, akkor arról írtunk, hogy őt és barátnőjét, Horthy Andreát Panamában  közokirat-hamisításért körözik . Az Interpol körözése alapján egyszer már rövid időre őrizetbe vették. A  vádirat szerint  a kalandos életű üzletember Tom Wallace néven magyarok érdekeltségében álló offshore cégeket nyúlt le. 

Aztán arról is írtunk, hogy Simon Gábornak is ő segédkezett a bissau-guineai útlevél beszerzésében, konkrétan Welsz lakásából került elő Simon hamis, Gabriel Derdak névre kiállított útlevele, és a pénz elrejtésében is ő segített Simonnak. Simon Welsztől kért segítséget, amikor a botrány kitört. Azt tanácsolta neki, hogy egy dél-amerikai társaságot nevezzenek meg az összeg tulajdonosaként, és állítsák azt, hogy a cég magyarországi befektetéseket, munkahelyteremtő vállalkozásokat tervezett.

Welsz másról is ismert volt, például  Urugayból gyűjtött régi autókat . 2012-ben szállt be segítőként a Budapest–Bamako-rali szervezésébe, mert a Maliban zajló polgárháború miatt Bamako kevéssé volt biztonságos a magyar turisták számára, így meg kellett változtatni a túra útvonalát. A nem hivatalos diplomáciai titulust, magyar konzuli címet használó Welsznek Bissau-Guineában politikai kapcsolatai voltak, de úgy tudjuk, ezek is megromlottak az utóbbi időben, merthogy elszámolási vitába keveredett a kintiekkel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport