A szabad pálinkafőzést félti a Fidesz

2014.03.22. 08:21

Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett, és a magyar vidékkel együtt bízik abban, hogy az Európai Bíróság április 10-én igazságos és életszerű ítéletet hoz, nem veszi el a magyaroktól a szabad pálinkafőzést – közölte Pócs János (Fidesz) az MTI-vel szombaton.

 Az országgyűlési képviselő szerint a kormánypárt nem szeretné, ha a „nemzeti italunk és a hozzákapcsolódó szokások feledésbe merülnének”.

Az EU a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban az Európai Bírósághoz fordult.

A közlemény szerint a magyar pálinka egyre nagyobb piacot hódít meg külföldön is. Erre példa a magyar pálinkák sikere a World-Spirits Award 2014 nemzetközi versenyen: a győztes a tarpai eredetvédett szatmári szilvapálinka lett, az ezüstérmeket a szabolcsi alma-, kajszibarack- és birspálinka nyerte el.

„A pálinka a magyar kulturális örökség része, egy kupica pálinkában a termelők fáradságos munkája mellett benne vannak nemzeti hagyományaink és szokásaink is” – áll a közleményben.

A Fidesz-kormány célja, hogy a pálinka agrár-vezértermékké és világmárkává váljon a következő tíz évben – szögezi le a képviselő, emlékeztetve arra, hogy bevezették a védjegyrendszer-garanciát és kiemelten támogatják a hazai termelőket, a gyümölcskertészeket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy megnőtt a pálinkát forgalmazó vállalkozások száma.

A képviselő emlékeztet arra, hogy 2010 szeptemberétől szabaddá tették a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést. Azóta a kistermelők a saját kertjükben megtermett gyümölcsből legálisan pálinkát főzhetnek és a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzése után nem kell jövedéki adót fizetni, valamint olcsóbb lett a bérfőzés díja is.