Jogszerűtlen volt a Kossuth téri fák kivágása

2014.03.22. 09:38

Eljárási hibát vétett az V. kerületi örökségvédelmi hivatal a Kossuth téri fák kivágásának engedélyezésekor, derül ki abból a jogerős végzésből, amelyet a napokban kapott meg a Védegylet nevű környezetvédelmi szervezet, írja a Népszabadság. 

A fák tavaly áprilisi kivágását a Védegylet megpróbálta megakadályozni, ezért ügyfélként jelentkezett be az engedélyezési eljárásba, és így kísérelte meg felfüggeszteni az engedélyező határozatot. 

Az V. kerület építésügyi és örökségvédelmi hivatala azonban nem ismerte el őket ügyfélként, mire a Védegylet fellebbezett, de az alatt az idő alatt a hatóság úgy foglalt állást, hogy mivel nem számítanak ügyfélnek, nem is kérhetik az engedélyezés felfüggesztését. 

Ez viszont jogszerűtlen volt: az örökségvédelmi hivatal szerint az "ügyfélség" hiányára hivatkozva nem lehetett volna elutasítani az engedélyezés felfüggesztésére vonatkozó civil kérelmet. 

A Népszabadság szerint ez már a sokadik tévedés a Kossuth téri fakivágás kapcsán. Az illetékes kormányhivatal korábban azt állapította meg, hogy a területen „nincs egyedi védelem alá sorolt zöldfelületi elem“, holott a Kossuth tér egy védett park. 

A kormány pedig máig sem indokolta meg, hogy miért járult hozzá ahhoz, hogy a fakivágásokat kivételesen sürgősen engedélyezzék.