Már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

2014.03.22. 16:51

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok szombaton 16 óráig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy az április 6-ai országgyűlési választáson levélben szavazhassanak. Az, aki a határidőig nem kérte névjegyzékbe vételét, nem voksolhat tavasszal, írja az MTI.

Azok a külföldön élő magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi állandó lakcímük, levélben szavazhatnak az országos pártlistákra a tavaszi parlamenti választáson. Regisztrálni szombaton 16 óráig lehetett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

A www.valasztas.hu oldalon szombat délután olvasható adatok szerint 225 539-en kérték a regisztrációjukat, közülük 188 706 határon túli választópolgárt már felvettek a névjegyzékbe. Az NVI internetes oldalán közölt nyilvántartásában még nem szerepelnek azok, akik pénteken levélben, vagy esetleg szombaton elektronikus úton kérték regisztrációjukat.

A levélszavaztok visszajuttatásánál a voksolóknak figyelembe kell venniük, hogy az NVI csak azokat a szavazatokat tekintheti érvényesnek, amelyek postán a szavazást megelőző szombat éjfélig beérkeznek. A szavazatot tartalmazó boríték azonban leadható bármely külképviseleten is március 24-től munkanapokon, valamint a külképviseleti szavazás időtartama alatt, de a választópolgár leadhatja a válaszborítékot Magyarországon, a 97 egyéni választókerületi székhelyen is a szavazás napján 6-19 óra között.