Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönben lehet szavazni, itt miért nem?

2014.03.24. 10:30

A börtönökbe, a kórházakba lehet mozgóurnát kérni, a határon túli magyarok pedig szavazhatnak levélben. Velünk mi a baj?

– tette fel a szónoki kérdést az Indexnek egy Afganisztánban szolgáló magyar katona, miután olvasta cikkünket, melyben leírtuk: biztonsági okokból a magyar katonák nem szavazhatnak Kabulban. Levélírónk részben egyetért: tényleg veszélyes lenne egyenruhás európaiként Kabulban „sorban állni, hogy leadhassák a szavazatukat a iroda előtt”, de ettől még szerinte meg kellene találni a megoldást, hogy szavazhassanak a katonák:

„Nem elfogadható számomra, hogy adminisztratív, mondvacsinált eszközökkel korlátozzák a legalapvetőbb alkotmányos szabadságjogomat, nevezetesen a választójogot. Katonák, rendőrök egyaránt a hazánkat szolgáljuk itt. A hazánk mégis megtagadja tőlünk a választójogunk gyakorlásának lehetőségét is” – írta. Két megoldást is felvetett a Nemzeti Választási Irodának (NVI):

A megoldás, amit javasoltam hónapokkal ezelőtt a megfelelő csatornákon, egy mozgóurna, vagy mobil választási bizottság kiküldése a műveleti területre, ahol egy délelőtt folyamán az összes magyar leadhatná a szavazatát. Megoldás lehetne még az internetes, vagy a levélben történő szavazás is, de erre az új választójogi törvény nem ad lehetőséget.

Életüket kockáztatják

Állítása szerint az NVI elutasította a felvetését: „Azt a választ kaptam, hogy menjek valamelyik szomszédos országba, természetesen saját költségen, illetve intézzek vízumot is. Vagy menjek haza a választásokra, csakhogy a katonák nem kapnak eltávozást 6 hónapig innen, semmilyen indokkal (kivéve egészségügyi/haláleset a családban). A legközelebbi, realisztikus lehetőség az Abu-Dzabi lenne, oda-vissza két nap, és mindennel együtt mintegy 800 euró. Hazamenni legalább 1000 euró, 3 nap” – írta olvasónk.

Az NVI-t is megkerestük az ügyben, a konkrét felvetésekre is rákérdeztünk, de csak általánosságban válaszoltak: „Levélben csak azok a választópolgárok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel″ – írták, és a Külügyminisztériumhoz irányítottak. Őket és a Honvédelmi Minisztériumot is megkerestük kérdéseinkkel, közös válaszukban azt írták, hogy a Külügyminisztérium döntése volt, hogy 4 külképviseleten, Kabulban, Bagdadban, Ramallahban és Damaszkuszban nem lesz külképviseleti választás. 

A törvény nem tesz lehetővé „más alternatív megoldást”. A KüM, a HM és az NVI a törvényt végrehajtja, nem alakítja.

– írták a mozgóurnás felvetésre, majd újra leszögezték, hogy „Afganisztán és ezen belül Kabul biztonsági helyzete zárja ki a voksolást, mivel külföldiek rendszeresen válnak terrortámadások célpontjává″.

A hír több helyen felháborodást keltett, a Kard blog például így írt a korlátozásról: „Ilyen nincs! Aki fegyverrel, életét kockáztatva szolgálja a hazáját, annak is mindenképp lehetővé kell tenni, hogy szavazatát leadja. Ha ezért a parlamentnek kell összeülnie a héten, akkor is!″

Többször írtunk már arról, hogy szavazhatnak a külföldön ír magyarok, legutóbbi cikkeinket gyakorlati útmutatóval  itt  és  itt  olvashatják.