Megvan az ELTE új rektora, csak egy induló volt

2014.03.24. 20:44 Módosítva: 2014.03.24. 20:57

Újra bizalmat szavazott az ELTE szenátusa Mezey Barnának: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) legfőbb döntéshozó szerve támogatta a 2010 óta hivatalban lévő rektor második ciklusra szóló pályázatát, írja az MTI. A kinevezésről az emberierőforrás-miniszter dönt majd.

A szenátus hétfőn 36 igen és 3 nem szavazattal választotta újra a rektort. A szenátusi ülésen jelen volt Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, az ELTE korábbi rektora is, aki az eredmény kihirdetése után gratulált Mezey Barnának, az egyetemet pedig a magyar felsőoktatás zászlóshajójának nevezte.

A regnáló rektor egyetlen pályázóként indult, programját korábban az egyetem mind a nyolc karának tanácsa támogatta. A hatályos felsőoktatási törvény szerint a rektor kinevezésére a fenntartó miniszter tesz javaslatot a köztársasági elnöknek, az egyetemi szenátusnak véleményezési jogköre van. Mezey Barna első rektori ciklusa 2014. július 31-éig tart, az újabb rektori megbízás három évre szól majd.

 Mezey Barna a szavazás előtti beszédében arról szólt, milyennek szeretné látni három év múlva az egyetemet: még mindig a magyar felsőoktatási rangsorok éllovasának és a nemzetközi térben a legjobb eredményeket elérő magyar intézménynek. Szerinte ehhez ellensúlyozni kell az uniós források egyenlőtlen, a központi régió intézményeit sújtó elosztását. A legfontosabb célként a nemzetközi felsőoktatási térben való erőteljes megjelenést emelte ki, és megemlítette az intézmény felelősségét a Kárpát-medencei tudományos kapcsolatok ápolásában is.

A nemzetközi képzések szempontjából domináns a természettudományos és informatikai képzésterület, ám Mezey Barna - aki a rektori konferencia vezetője is - hangsúlyozta emellett az ELTE erős pedagógusképzési tradícióit is, az egyetemen felhalmozott bölcsészet- és társadalomtudományi tudást pedig valódi nemzeti értéknek nevezte, amelyet szavai szerint nem szabad elherdálni.

Mezey Barna

Jogtörténész, a magyar alkotmány- és jogtörténet tudósa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1953-ban született Debrecenben, 1971-ben a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1977-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd posztgraduális képzésben szociológiát tanult. Szakmai pályafutását a Magyar Tudományos Akadémián kezdte, 1983 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója. 1993 óta vezeti az Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékét, 2000 és 2008 között a jogi kar dékánja volt. A győri jogászképzés újraindításának tevékeny szerepvállalója.

A professzor kutatási területe a magyar és európai büntetés-végrehajtási jog története, a börtönügy, a rendvédelem és a rendőrségek története, illetve a magyar és európai parlamentarizmus története. A jogászképzés tartalmi megújításában és értékes hagyományainak megőrzésében végzett tevékenységéért, oktatói, kutatói és vezetői munkásságáért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át, hallgatói pedig számos alkalommal választották az év kiváló oktatójának. Számos hazai, tudományos szerkesztői munkája mellett 2005 óta az European Lawyer Journal, 2009 óta Journal of European History of Law tanácsadó testületének tagja.