Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsigó négyszer kerülte meg a Földet Baja pénzén

2014.03.24. 13:38
Jól meghajtotta hivatali Škodáját Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő az elmúlt három évben. A legjobban kereső parlamenti képviselők felső 10 százalékába tartozó Zsigó Róbert nemcsak az országgyűléstől kapott jelentős támogatást az utazásaira, hanem Baja városától is. A Zsigó vezette önkormányzat 2010-ben engedélyezte, hogy a Superbet magánútjaira is használhassa: 2013 végére össze is jött 163 000 kilométer. A több mint 4 milliós üzemanyagszámla nem szerepel a vagyonnyilatkozataiban.

Párhuzamosan finanszíroztatta utazásait Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő, aki Baja polgármestere is egyben.

Zsigó az elmúlt években az egyik legjobban kereső országgyűlési képviselő volt. Havi 1,66 millió forintos jövedelmével benne volt a felső 10 százalékban. A magas jövedelméhez hozzájárult az is, hogy választókerülete, Baja távol esik munkahelyétől, a Parlamenttől. A képviselői fizetés egyik jelentős összetevője az úgynevezett választókerületi pótlék, ami a politikusok utazási költségeit hivatott kompenzálni. Zsigó az elmúlt években az egyik legmagasabb pótlékösszeget kapta: az országgyűlés honlapja szerint több mint 556 000 forintot havonta.

Zsigó utazási költségeihez azonban az Országgyűlés mellett Baja is hozzájárult. Ráadásul korlátlan kerettel.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a város ügyrendi és jogi bizottsága 2010 novemberében engedélyezte, hogy a polgármester magánhasználatra is igénybe vehesse hivatali autóját. A Škoda Superb után az önkormányzat fizette a cégautó adót, ezért Zsigónak a fennálló jogszabályok szerint sem kellett vezetnie útnyilvántartást.

A bajai önkormányzat közérdekű adatigénylés után kiadott összesítése alapján 2011. január 1. és 2013. december 31. között 163 000 kilométert tett meg a Škoda. Zsigó tehát három év alatt – átlagosan napi 150 kilométer körüli távot autózva – négyszer megkerülhette volna a Földet.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerültek az önkormányzatnak a polgármester utazásai, a város jegyzője annyit válaszolt, hogy a kérdéses időszakban Zsigó összesen 10 943 liter benzint használt fel. Ez az Index becslése szerint 4-4,5 millió forintos kiadást jelenthetett.

Zsigó Róbert januárban leadott 2013-as vagyonnyilatkozatában feltünteti saját Toyota Yaris gépkocsiját, valamint felsorol jó néhány pár ezer forintos ajándékot is, a hivatali autó milliós költségeinek azonban nincs nyoma.

Megpróbáltuk megkérdezni Zsigó Róbertet is az üzemanyagköltségek elszámolásáról, de ő ismét Baja jegyzőjéhez irányított minket kérdésünkkel.

Papp Zoltán jegyző az Index kérdésére megerősítette, hogy az üzemanyagért nem Zsigó, hanem az önkormányzat fizetett. A Mol havonta kétszer kiküldött számláit a polgármesteri hivatal banki átutalással egyenlítette ki.