Zsigó négyszer kerülte meg a Földet Baja pénzén

2014.03.24. 13:38
Jól meghajtotta hivatali Škodáját Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő az elmúlt három évben. A legjobban kereső parlamenti képviselők felső 10 százalékába tartozó Zsigó Róbert nemcsak az országgyűléstől kapott jelentős támogatást az utazásaira, hanem Baja városától is. A Zsigó vezette önkormányzat 2010-ben engedélyezte, hogy a Superbet magánútjaira is használhassa: 2013 végére össze is jött 163 000 kilométer. A több mint 4 milliós üzemanyagszámla nem szerepel a vagyonnyilatkozataiban.

Párhuzamosan finanszíroztatta utazásait Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő, aki Baja polgármestere is egyben.

Zsigó az elmúlt években az egyik legjobban kereső országgyűlési képviselő volt. Havi 1,66 millió forintos jövedelmével benne volt a felső 10 százalékban. A magas jövedelméhez hozzájárult az is, hogy választókerülete, Baja távol esik munkahelyétől, a Parlamenttől. A képviselői fizetés egyik jelentős összetevője az úgynevezett választókerületi pótlék, ami a politikusok utazási költségeit hivatott kompenzálni. Zsigó az elmúlt években az egyik legmagasabb pótlékösszeget kapta: az országgyűlés honlapja szerint több mint 556 000 forintot havonta.

Zsigó utazási költségeihez azonban az Országgyűlés mellett Baja is hozzájárult. Ráadásul korlátlan kerettel.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a város ügyrendi és jogi bizottsága 2010 novemberében engedélyezte, hogy a polgármester magánhasználatra is igénybe vehesse hivatali autóját. A Škoda Superb után az önkormányzat fizette a cégautó adót, ezért Zsigónak a fennálló jogszabályok szerint sem kellett vezetnie útnyilvántartást.

A bajai önkormányzat közérdekű adatigénylés után kiadott összesítése alapján 2011. január 1. és 2013. december 31. között 163 000 kilométert tett meg a Škoda. Zsigó tehát három év alatt – átlagosan napi 150 kilométer körüli távot autózva – négyszer megkerülhette volna a Földet.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerültek az önkormányzatnak a polgármester utazásai, a város jegyzője annyit válaszolt, hogy a kérdéses időszakban Zsigó összesen 10 943 liter benzint használt fel. Ez az Index becslése szerint 4-4,5 millió forintos kiadást jelenthetett.

Zsigó Róbert januárban leadott 2013-as vagyonnyilatkozatában feltünteti saját Toyota Yaris gépkocsiját, valamint felsorol jó néhány pár ezer forintos ajándékot is, a hivatali autó milliós költségeinek azonban nincs nyoma.

Megpróbáltuk megkérdezni Zsigó Róbertet is az üzemanyagköltségek elszámolásáról, de ő ismét Baja jegyzőjéhez irányított minket kérdésünkkel.

Papp Zoltán jegyző az Index kérdésére megerősítette, hogy az üzemanyagért nem Zsigó, hanem az önkormányzat fizetett. A Mol havonta kétszer kiküldött számláit a polgármesteri hivatal banki átutalással egyenlítette ki.  • Hírek
  • Megtakarítás