Kádári nosztalgiával kampányol a Fidesz

2014.03.25. 15:41
Ha nem megy előre, irány hátra: a kádári nosztalgia legmélyebb bugyraiba szálltunk alá a Fidesszel a XVII. kerületben. Dunai Mónika, fideszes országgyűlési képviselő arcával díszített, 1964-es Ikarus nosztalgiabusz indul csütörtöktől. A választásokig hátralévő két hétben, csütörtöktől vasárnapig teszi a köröket.

A kormánypárt a kampányautók terén is jobban teljesít: Szászfalvi László egy öreg VW hippibuszt alakíttatott át Fidesz-busszá, Csöbör Katalin kampányautója ugyan nem olyan izgalmas, viszont Sipos F. Tamás vezeti, a legújabb őrület azonban a XVII. kerületben került elő.

Dunai Mónika, a Fidesz képviselőjelöltje a 14. számú választókerületben nosztalgiajáratot indított. A járat a választásokig, csütörtöktől vasárnapig járja a kerületet, jegy nem kell rá. Sőt, mint a keddi sajtótájékoztatóból kiderült: még ajándékot is kapnak azok, akik felszállnak rá. A jármű egy 1964-es Ikarus. Az ajtót kézzel kell nyitni, a hangszórókból korabeli slágerek szólnak. 

Megtudtuk, a kerületben működik egy oldtimer-egyesület, tőlük lehet kölcsönözni ezt a buszt, ami nem először vesz részt kampányban. A keddi ajtótájékoztatón megjelent Riz Levente, fideszes országgyűlési képviselő, Rákosmente polgármestere elmondta, hogy már az előző kampányban is használták a buszt, ugyanilyen célokra.

A XVII. kerületben a 2010-es választást leszámítva mindig az MSZP tudott nyerni. (Persze az 1990-es választáson az MDF győzött itt is.) 2010-ben Riz Levente azt az Alexa Györgyöt verte meg, aki az előző választáson 58 százalékkal vitte a választókerületet. A Jobbik 9,6 százalékkal szerepelt. A budapesti választókerületek átalakításának következtében ez a kerület a belváros felé bővült. Itt 14 jelöltre lehet majd szavazni.

A korábbi budapesti 32 választókerületből egyébként az új rendszerben már csak 18 maradt. Az új választókerületeket összevetve a régiekkel és annak 2006-os eredményeivel, 2006-os választáson még így is fölényes győzelmet aratott volna az MSZP Budapesten, 14 körzetben nyertek volna a Fidesz négy győzelmével szemben.

Végül hallgassa meg ön is, melyik számra indult el a busz az első próbakörére: