Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kádári nosztalgiával kampányol a Fidesz

2014.03.25. 15:41
Ha nem megy előre, irány hátra: a kádári nosztalgia legmélyebb bugyraiba szálltunk alá a Fidesszel a XVII. kerületben. Dunai Mónika, fideszes országgyűlési képviselő arcával díszített, 1964-es Ikarus nosztalgiabusz indul csütörtöktől. A választásokig hátralévő két hétben, csütörtöktől vasárnapig teszi a köröket.

A kormánypárt a kampányautók terén is jobban teljesít: Szászfalvi László egy öreg VW hippibuszt alakíttatott át Fidesz-busszá, Csöbör Katalin kampányautója ugyan nem olyan izgalmas, viszont Sipos F. Tamás vezeti, a legújabb őrület azonban a XVII. kerületben került elő.

Dunai Mónika, a Fidesz képviselőjelöltje a 14. számú választókerületben nosztalgiajáratot indított. A járat a választásokig, csütörtöktől vasárnapig járja a kerületet, jegy nem kell rá. Sőt, mint a keddi sajtótájékoztatóból kiderült: még ajándékot is kapnak azok, akik felszállnak rá. A jármű egy 1964-es Ikarus. Az ajtót kézzel kell nyitni, a hangszórókból korabeli slágerek szólnak. 

Megtudtuk, a kerületben működik egy oldtimer-egyesület, tőlük lehet kölcsönözni ezt a buszt, ami nem először vesz részt kampányban. A keddi ajtótájékoztatón megjelent Riz Levente, fideszes országgyűlési képviselő, Rákosmente polgármestere elmondta, hogy már az előző kampányban is használták a buszt, ugyanilyen célokra.

A XVII. kerületben a 2010-es választást leszámítva mindig az MSZP tudott nyerni. (Persze az 1990-es választáson az MDF győzött itt is.) 2010-ben Riz Levente azt az Alexa Györgyöt verte meg, aki az előző választáson 58 százalékkal vitte a választókerületet. A Jobbik 9,6 százalékkal szerepelt. A budapesti választókerületek átalakításának következtében ez a kerület a belváros felé bővült. Itt 14 jelöltre lehet majd szavazni.

A korábbi budapesti 32 választókerületből egyébként az új rendszerben már csak 18 maradt. Az új választókerületeket összevetve a régiekkel és annak 2006-os eredményeivel, 2006-os választáson még így is fölényes győzelmet aratott volna az MSZP Budapesten, 14 körzetben nyertek volna a Fidesz négy győzelmével szemben.

Végül hallgassa meg ön is, melyik számra indult el a busz az első próbakörére: