Kisemmizte saját apját a tékozló fiú

2014.03.25. 11:01

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki saját apját semmizte ki.

Az apa 2010-ben súlyos beteg lett, ezért cégvezetőnek nevezte ki a fiát a tulajdonában álló sormási székhelyű kft-nek, és a kórházi ágyán úgy döntött, hogy rendelkezik a vagyonáról is. Egy dátum nélküli üzletrész-átruházási szerződés tervezetet készíttetett egy nagykanizsai ügyvéddel, mely szerint az üzletrészt a fia 3 millió forintért megvásárolja. A szerződéstervezetet a nagykanizsai kórházban csak a sértett írta alá, majd azt több példányban azzal adta át az ügyvédnek, hogy halála esetén írassa alá a fiával. Azt akarta ezzel elérni, hogy az üzletrész ne legyen a hagyaték része, az esetleges hosszadalmas hagyatéki eljárás pedig ne hátráltassa a cég működését.

Azonban az apa felépült a betegségéből, és rájött, hogy fia nem vezeti megfelelően a céget, ezért 2012 januárjában visszavonta tőle a cégvezetői megbízást, amit a cégbíróság rögzített is. Döntését közölte a fiával is, aki – apja tudta nélkül, az ügyvédet megtévesztve – elkérte az üzletrész-átruházási szerződéstervezeteket, aláírta, és benyújtotta a cégbírósághoz. Módosította a társaság alapító okiratát, és ezzel a cég egyedüli tulajdonosa ő lett, édesapját pedig mint ügyvezetőt visszahívta, és határozatlan időre magát nevezte ki a posztra, és ezzel 27,7 millió forintos kárt okozott az apjának.

A bíróság az időközben indított polgári ügyben jogerősen megállapította az üzletrész-átruházási szerződés érvénytelenségét, majd a cégbíróság októberben a korábbi állapotot helyreállította. A Zalaegerszegi járási Ügyészség most csalás bűntette miatt emelt vádat az apját kisemmiző fiú ellen.