Jenő
-2 °C
6 °C

Nem a határon túliak döntik el a választást

2014.03.25. 15:31

Mennyit ér egy külhoni voks?

A végleges határidőig Debrecen lakosságánál valamivel kevesebb, 194 968 határon túli – állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár – regisztrált az országgyűlési választásokra, így legfeljebb ennyien lehetnek azok, akik április 6-án szavazatukkal befolyásolhatják az Országgyűlés összetételét.

Az biztosnak látszik, hogy nem az ő szavazatuk fogja eldönteni a győzelmet: ha a minden regisztrált határon túli  részt is vesz a választáson, és mindegyikőjük a Fideszre szavaz, ez 64 százalékos hazai részvétel mellett is – ekkora volt 2010-ben az első fordulóban a választói aktivitás – csupán egy szavazatot jelent a kormánypártnak.

Minél több belföldi, annál kevesebb külhoni

A határon túli szavazók voksának súlyát csökkenti, hogy csak pártlistára adhatják le szavazatukat, egyéni jelöltekre nem, tehát az új, csupán 199 fős parlamentből mindössze a 93 listás mandátum sorsát befolyásolhatják, azt is kevéssé.

„Tegyük fel, hogy ötmillióan szavaznak belföldön. Az ő listás szavazataik mellé hozzá kell venni az egyéni mandátumokra leadott töredékszavazatokat, amit szinte lehetetlen megbecsülni, de legyen hárommillió. Így ehhez az összesen nyolcmillió szavazathoz kell hozzászámítani a legfeljebb 194 ezer szavazatot” – adott képet a külhoni voksok arányáról László Róbert. A Political Capital szekértője szerint – a cég mandátumkalkulátorának modellező számításai alapján – legvalószínűbb, hogy csupán egy szavazattal járul hozzá a Fidesz mandátumaihoz a határon túliak voksa. Ehhez – továbbra is feltételezve a 60 százalékos részvételt – elég ha 160 ezer szavazat érkezik be és annak a 90 százalékát a kormánypárt kapja. (Nem változik a kép azonban akkor sem, ha minden regisztrált határon túli voksát begyűjti a Fidesz.)

Nem mindegy azonban, milyen pártra érkeznek a szavazatok. „Ha itthon a baloldal földcsuszamlásszerűen nyerne, míg a határon túlról csak jobboldali szavazatok érkeznének, akkor azok jobban befolyásolnák a második mandátum sorsát, mint ha az eloszlás hasonló a hazaihoz” – mondta László.

Nincs nagy tere a csalásnak

Az elemző szerint nem megalapozottak azok a félelmek, hogy a határon túliak levélben leadott szavazatával visszaél a kormánypárt.

„A legneuralgikusabb pontja a választási eljárásról szóló törvénynek az volt, hogy eredetileg csak a Nemzeti Választási Iroda bizottsága lehetett volna jelen a levelek ellenőrzésénél, ez azonban négy másik civil szervezettel közös kezdeményezésünkre úgy módosult, hogy a Nemzeti Választási Bizottság összes delegáltja, valamint a nemzetközi megfigyelők és a sajtó is jelen lehet” – mondta az elemző. Ami a regisztrációt illeti, szerinte itt is kizárt, hogy valakik szervezetten visszaéltek volna a határon túliak adataival. „A gyanú legfeljebb akkor élne bennem, ha az utolsó hetekben százezerszám érkeztek volna a regisztrációk, de ilyen nem történt.”

Egyébként is, a szavazatok kis súlya miatt – mivel csak listára adhatók le – százezres nagyságrendben kéne manipulálni ahhoz, hogy érdemi hatása legyen a választásra, ám ennyi szavazat most eleve nem jelentkezhet a rendszerben. Ráadásul a Fidesz minden bizonnyal számíthat ezeknek a voksoknak a 90 százalékára.

Van azonban egy olyan kockázat, amely kiküszöbölhetetlenül adódik a levélszavazat természetéből: a szavazólap otthon van, nem garantálható, hogy azt a szavazó a „fülke magányában” tölti ki, hanem esetleg a pártaktivista jelenlétében. Nem valószínű azonban, hogy ez a szavazó akarata ellenére történne.

„Aggályos lehet, hogy a pártaktivista begyűjti a szavazólapot a lezárt borítékkal együtt, hogy ezzel se kelljen a választónak fáradnia. Aztán vagy gondoskodik a voks eljuttatásáról az aktivista, vagy nem, ez nem ellenőrizhető, de itt is több százezres csalás kéne, így ez is csak olyan elvi lehetőség, amelytől nem tartok” – jelentette ki a választási szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?