Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nem nyomoznak tovább a fóti buszoztatás miatt

2014.03.26. 14:25

Megszüntette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt az eljárást, amelyet a november 24-én tartott fóti időközi polgármester- és képviselőválasztással összefüggésben indított a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt. A megyei főügyészség által elrendelt nyomozást még március első felében szüntették meg, de az eljárás berekesztésének okáról egyelőre nem tudni részleteket – írja az MTI.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról. A november 24-én tartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb (25 százaléknyi) voksot, így elvileg ő lett Fót új polgármestere – míg az 1-es számú választókerületben akkor a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyert –, de a voksolás eredménye a sorozatos óvások és több feljelentés miatt nem emelkedett jogerőre.

A Jobbik helyi politikusai már a választás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett az illetékes ügyészségen. Az ügyben nyomozást rendeltek el a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Mivel a visszaélést gyanítók "végigjárták" az összes jogorvoslati fórumot, kérve a választás eredményének megsemmisítését, a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa december 1-jén – a területi választási bizottság határozatait részben megváltoztatva – kimondta a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselőválasztás megismétlését.

A március 2-ai megismételt voksoláson a függetlenként induló, ám a Fidesz-KDNP, valamint a Kisgazda Polgári Egyesület támogatását is maga mögött tudó Bartos Sándor (Fót akkori alpolgármestere) körülbelül 350 szavazattal megelőzte az "első körben" nyertes Takács Istvánt, és az 1-es számú választókerületben is más nyerte el a mandátumot, mint novemberben: Varga József Csongor helyett a szintén független Madaras Ádám lett a befutó.

Takács István, illetve az ötpárti kormányváltó erők sorozatos visszaélések, illetve kampánycsendsértés miatt óvást jelentettek be az eredmény ellen, de kérelmük valamennyi fórumon (így a Budapest Környék Törvényszéken) is elbukott. Fót új polgármestere, Bartos Sándor azóta letette az esküt.