Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem nyomoznak tovább a fóti buszoztatás miatt

2014.03.26. 14:25

Megszüntette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt az eljárást, amelyet a november 24-én tartott fóti időközi polgármester- és képviselőválasztással összefüggésben indított a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt. A megyei főügyészség által elrendelt nyomozást még március első felében szüntették meg, de az eljárás berekesztésének okáról egyelőre nem tudni részleteket – írja az MTI.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról. A november 24-én tartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb (25 százaléknyi) voksot, így elvileg ő lett Fót új polgármestere – míg az 1-es számú választókerületben akkor a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyert –, de a voksolás eredménye a sorozatos óvások és több feljelentés miatt nem emelkedett jogerőre.

A Jobbik helyi politikusai már a választás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett az illetékes ügyészségen. Az ügyben nyomozást rendeltek el a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Mivel a visszaélést gyanítók "végigjárták" az összes jogorvoslati fórumot, kérve a választás eredményének megsemmisítését, a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa december 1-jén – a területi választási bizottság határozatait részben megváltoztatva – kimondta a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselőválasztás megismétlését.

A március 2-ai megismételt voksoláson a függetlenként induló, ám a Fidesz-KDNP, valamint a Kisgazda Polgári Egyesület támogatását is maga mögött tudó Bartos Sándor (Fót akkori alpolgármestere) körülbelül 350 szavazattal megelőzte az "első körben" nyertes Takács Istvánt, és az 1-es számú választókerületben is más nyerte el a mandátumot, mint novemberben: Varga József Csongor helyett a szintén független Madaras Ádám lett a befutó.

Takács István, illetve az ötpárti kormányváltó erők sorozatos visszaélések, illetve kampánycsendsértés miatt óvást jelentettek be az eredmény ellen, de kérelmük valamennyi fórumon (így a Budapest Környék Törvényszéken) is elbukott. Fót új polgármestere, Bartos Sándor azóta letette az esküt.