Óriási agitálás lesz a választás napján

2014.03.26. 13:57
Még utoljára, április 6-án rákapcsolnak a pártok, hogy mozgósítsák szavazóikat. Az új szabályok szerint nem bűncselekmény, ha a választás napján is nyomulnak az aktivisták. A Fidesz és a kormányváltást akaró pártok azt ígérik, minden új lehetőséget ki fognak használni.

A rendszerváltás óta eltelt két évtized alatt eddig minden országgyűlési választást kampánycsend előzött meg. A választás vasárnapján és az előtte lévő szombaton a pártoknak – elvileg – be kellett szüntetni minden politikai reklámtevékenységet, mozgósítást, mert azok bűncselekménynek számítottak.

2014-re viszont a választási törvény változásával megszűnt a kampánycsend intézménye. Az új szabályozás szerint a választást megelőző szombat már nem kivételes nap, és a voksolás vasárnapjára is alig maradt néhány tiltás.

A televíziók, rádiók nem adhatnak le politikai hirdetéseket, és továbbra sem lehet közölni közvélemény-kutatási adatokat a pártok népszerűségének állásáról. Megtiltották a közvélemény-kutató cégeknek azt is, hogy embereik belépjenek a szavazóhelyiségekbe.

A jelölő szervezetek számára két fontos tiltás került a törvénybe. A választás idején, vasárnap nem tarthatnak politikai nagygyűlést, és a szavazókörök 150 méteres körzetében nem folytathatnak kampánytevékenységet. Minden más, eddig is legális eszköz megengedetté vált.

Készülhetnek a választók, április 6-án biztos, hogy nem fogják békén hagyni őket a pártok.

Ezt az Index kérdésére a Fidesz és az MSZP kampányfőnöke is megerősítette. Gyürk András azt mondta, még jelenleg is terezik az utolsó napot, de szinte biztos, hogy bevetik majd a törvény szerint rendelkezésre álló kampányarzenál valamennyi fogását.

Az MSZP és szövetségesei, a kormányváltó pártok teljes erőbedobással igyekeznek majd aktivizálni az embereket, és főleg a telefonos buzdítással és az egész napos utcai kitelepüléssel próbálnak még az utolsó pillanatban is szavazókat nyerni, ezt Molnár Zsolt kampányfőnök árulta el.