Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási agitálás lesz a választás napján

2014.03.26. 13:57
Még utoljára, április 6-án rákapcsolnak a pártok, hogy mozgósítsák szavazóikat. Az új szabályok szerint nem bűncselekmény, ha a választás napján is nyomulnak az aktivisták. A Fidesz és a kormányváltást akaró pártok azt ígérik, minden új lehetőséget ki fognak használni.

A rendszerváltás óta eltelt két évtized alatt eddig minden országgyűlési választást kampánycsend előzött meg. A választás vasárnapján és az előtte lévő szombaton a pártoknak – elvileg – be kellett szüntetni minden politikai reklámtevékenységet, mozgósítást, mert azok bűncselekménynek számítottak.

2014-re viszont a választási törvény változásával megszűnt a kampánycsend intézménye. Az új szabályozás szerint a választást megelőző szombat már nem kivételes nap, és a voksolás vasárnapjára is alig maradt néhány tiltás.

A televíziók, rádiók nem adhatnak le politikai hirdetéseket, és továbbra sem lehet közölni közvélemény-kutatási adatokat a pártok népszerűségének állásáról. Megtiltották a közvélemény-kutató cégeknek azt is, hogy embereik belépjenek a szavazóhelyiségekbe.

A jelölő szervezetek számára két fontos tiltás került a törvénybe. A választás idején, vasárnap nem tarthatnak politikai nagygyűlést, és a szavazókörök 150 méteres körzetében nem folytathatnak kampánytevékenységet. Minden más, eddig is legális eszköz megengedetté vált.

Készülhetnek a választók, április 6-án biztos, hogy nem fogják békén hagyni őket a pártok.

Ezt az Index kérdésére a Fidesz és az MSZP kampányfőnöke is megerősítette. Gyürk András azt mondta, még jelenleg is terezik az utolsó napot, de szinte biztos, hogy bevetik majd a törvény szerint rendelkezésre álló kampányarzenál valamennyi fogását.

Az MSZP és szövetségesei, a kormányváltó pártok teljes erőbedobással igyekeznek majd aktivizálni az embereket, és főleg a telefonos buzdítással és az egész napos utcai kitelepüléssel próbálnak még az utolsó pillanatban is szavazókat nyerni, ezt Molnár Zsolt kampányfőnök árulta el.