Jenő
-3 °C
6 °C

Sikkasztás miatt nyomoznak a Corvinus Egyetemen

2014.03.26. 10:44

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanújával nyomoz a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság a Budapesti Corvinus Egyetemen ismeretlen tettes ellen –  írja a rendőrségre hivatkozva a Magyarnarancs.hu. A lap szerint 36 millió forint jegyzettámogatást nyelt le a gyanú szerint a Budapesti Corvinus Egyetem könyvkiadó cége. De a rendőrség nemcsak ezért, hanem az Aula Könyvkiadó Kft.-nek visszamenőleges hatállyal elengedett 8,5 milliós bérleti díj miatt is nyomoz.

Az államilag támogatott nappali képzésben részt vevő hallgatók jegyzetvásárlását a központi költségvetés támogatja, amihez a Corvinuson vonalkódos kártyán jutottak hozzá. Az Aula Kft.-t még a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Alapítvány alapította 1991-ben, az egyetem a központi támogatást a cég számlájára utalta, a hallgatók pedig az Aula által előállított jegyzeteket és az egyéb tankönyveket az Aula működtette könyvesboltban vásárolhatták meg.

Az egyetem 2009–2012 között összesen 133 millió forint jegyzettámogatást utalt át az Aula Kft. számlájára, de ennek több mint harmadával nem tudott elszámolni, az Aula Kft. végelszámolója tavaly nyáron 36 millió forintnak nem találta a nyomát. A lap szerint feltételezhetően azoknak a központi támogatásból származó tízmillióknak veszett nyoma, amelyeket a hallgatók nem használtak fel. A Corvinus azóta megszüntette az Aula Kft. privilégiumát, a jegyzettámogatást közvetlenül a hallgatók bankszámlájára utalja.

Az Aula ugyanakkor a könyvesbolt bérleti díjával, 9 millió forinttal is adósa maradt a bérbe adó Corvinusnak. Ráadásul úgy, hogy 2012 áprilisában visszamenőleges hatállyal módosították a bérleti szerződését úgy, hogy az egyetem a 2010. januártól kiszámlázott bérleti díj mindössze 54,7 százalékára tart igényt. A bérleti díj megfelezésével az Aulának 8,5 millió forinttal kevesebb lett a tartozása, de ezt a végelszámoló nem tartotta elfogadhatónak. A lap szerint a bérleti díj megfelezése szintén a nyomozás tárgyát képezi.