Natália
1 °C
7 °C

Párizsból hozza Orbán Navracsics utódját?

2014.03.27. 16:28
Orbán Viktor tartja magát saját elhatározásához, nem beszél az új kormány személyi kérdéseiről még minisztereivel sem. A bizonytalanság és a megindult találgatások miatt több tárcavezető is egyre kellemetlenebbül érzi magát. Egyre biztosabb viszont, hogy a Fidesz választási győzelme után csak egy kis igazságügyi tárca marad meg a KIM-ből, egyben marad viszont a legösszetettebb csúcsminisztérium, az Emmi.

Április 7-ig, a választás másnapjáig nem kerülnek terítékre az új ciklusra vonatkozó személyi ügyek. Ezt Orbán Viktor már korábban leszögezte a kabinet tagjainak, és eddig csak néhány esetben szegte meg saját ígéretét.

A miniszterelnök a január végén tartott belügyminisztériumi éves értékelőjén udvarias dicséretekbe csomagolva jelentette be, hogy a kormány két tagja, Pintér Sándor és Varga Mihály a választási győzelem után is tagja lesz az új kabinetnek. Orbán azt mondta, hogy a jó teljesítmények esetében a „személyi stabilitás híve”.

A belügy- és a gazdasági miniszter mellett a hírek szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter várhatja nyugodtan a választásokat, biztosra vehető, hogy a kormányfő őket is felkéri, ha az országgyűlési választáson nyer a Fidesz.

A kormány többi tagjának sorsa azonban egyelőre bizonytalan, és már megindultak a változásokkal kapcsolatos kombinációk is.

Régi kormányzati pletyka, hogy Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője más megbízatást kap április után. Eddig a külügyminiszteri és a magyar uniós biztosi poszt merült fel lehetséges folytatásként.

Úgy tudjuk, Navracsics távozásában szerepet játszhat az is, hogy a közigazgatás és a kormányhivatalok felügyeletét a Lázár János vezette Miniszterelnökség kérte magának. Ha az átvétel megtörténik, akkor valószínű, hogy a Miniszterelnökség a jelenlegi államtitkársági státuszból minisztériummá alakul. Lázárból így miniszter lehet, bár állítólag Orbán többször hangsúlyozta, hogy „nem szeretne még egy Stumpfot a hátában”. (Stumpf István az első Orbán-kormány idején kancelláriaminiszterként irányította a MEH-et.)

Forrásaink szerint Navracsics a közigazgatás elszipkázásának terve miatt már korábban jelezte, hogy egy önálló tárcaként, a parlament új törvényalkotási bizottsága miatt jelentősen kiürült igazságügy-minisztériumot nem akar vezetni. Ezért merült fel az elmúlt napokban, hogy az igazságügyi miniszteri posztra hazahoznák a jelenlegi párizsi nagykövetként tevékenykedő jogászprofesszort, Trócsányi Lászlót.

Trócsányi 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották, ahol tisztségét 2010-ig töltötte be. Az Orbán-kormány idején nevezték ki Magyarország párizsi nagykövetévé.

Lekerült viszont a napirendről a legnagyobb csúcstárca, az Emmi feldarabolása. Úgy tudjuk, hogy az új ciklusra is biztos hellyel rendelkező Balog szorgalmazta volna, hogy önállósodjon az egészségügy és vele együtt a szociális államtitkárság is. Orbán azonban az Emmi egyben tartása mellett volt. Forrásaink szerint biztos, hogy Hoffmann Rózsa oktatási és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár neve nem szerepel majd a tárca jelenleg 10 fős államtitkári névsorában. A tanév végén változás lesz a közoktatást és a középiskolákat felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetésében is.

Mivel a többi tárca vezető sorsáról még nem mondott véglegeset a miniszterelnök, velük kapcsolatban csak találgatások vannak. Kormányzati körökben a legbizonytalanabbnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter esélyeit látják, és sokan labilisnak ítélik Hende Csaba honvédelmi miniszter helyzetét is.

Navracsics távozása miatt bizonytalan Martonyi János is, hiszen egyelőre ő sem kapott felkérést az újrázásra, és posztjával kapcsolatban felmerült már Szijjártó Péter neve is.

Orbán nem mondta ki a végső szót Rogán Antal frakcióvezető miniszteri kinevezésével kapcsolatban sem. Forrásaink szerint a kormányzatban többen vannak azok, akik arra fogadnának, hogy Rogán bekerül a kormányba, de keringenek olyan pletykák is, amelyek azt mondják, hogy miniszterelnök továbbra is az Országgyűlésben számít Rogán munkájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?