Natália
1 °C
7 °C

Újra letiltották a rezsis kampányreklámot

2014.03.27. 19:17 Módosítva: 2014-03-27 21:38:59

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eltiltotta a TV2-t, illetve annak tulajdonosát attól a jogsértéstől, hogy továbbra is sugározza a kormány "Újra rezsicsökkentés" jelmondatú műsorszámát, szpotját. A testület csütörtöki ülésén 12:8 arányban meghozott döntésével de nem szabott ki bírságot a kereskedelmi televízió tulajdonosára, az MTM-SBS Zrt.-re.

A bírság kiszabását a kifogástevők és több bizottsági tag is azért tartották volna indokoltnak, mert a TV2 nem első alkalommal sértette meg a jogszabályt. A Kúria március 18-ai végzésében már egyszer azt állapította meg, hogy a TV2 a kormány "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.

Az NVB-hez most több magánszemély fordult, kifogásukban idézték a Kúria korábbi döntését, ami szerint politikai reklámnak minősül - a megrendelő személyétől függetlenül - "valamely jelölőszervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, (...) a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám".

Abbahagyják

A TV2 - bár a Nemzeti Választási Bizottság a csatornát ezidáig nem tájékoztatta hivatalosan a döntéséről - abbahagyja az említett szpot sugárzását - közölte a csatorna.

Azt viszont aggályosnak tartják, hogy miközben több más médium, többek között az ATV, Inforádió, Sport1, Story4, Story5 is műsorra tűzte a szpotot, a Nemzeti Választási Bizottság egyedül a TV2-vel kapcsolatban hozott elmarasztaló határozatot.

Társadalmi célú

A beadványozók kifogásukhoz csatolták a Fidesz és a KDNP két, közterületen megjelent, illetve internetes sajtótermékben közzétett politikai hirdetését, amelyek szerintük alátámasztják, hogy a rezsicsökkentés e két jelölőszervezet egyik fő kampánytémája, és azt saját eredményükként jelenítik meg a választók előtt.

Utaltak arra, hogy a kúriai döntés szerint politikai reklámnak minősül az a műsorszám, ami "a Fidesz-MPSZ és KDNP mint jelölőszervezetek (...) célját (rezsicsökkentés) népszerűsíti".

Az eltiltás ellenzői egyebek mellett azzal érveltek, hogy az NVB ülésén is levetített műsorszám társadalmi célú reklámnak minősül, ezért azzal nem sérthették meg a választási eljárási törvényt.

Februárban arról írtunk, hogy a a Fidesz megkérte a kormányt, hogy ingyen adja át a médiában hónapokon át futtatott, 800 millió forint összköltségű arculatot és szlogent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?