Juhász: Vizsgálni kéne Rogánék ingatlanvagyonát

2014.03.28. 13:48

Juhász Péter az Együtt-PM nevében közérdekű bejelentéssel fordul a NAV-hoz, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezzen Rogán Antal ellen. Mint ahogy a párt erről szóló közleményében írja: a lépéstől azt várják, hogy 

„kiderüljön, miből származik a Rogán-házaspár mesés ingatlanvagyona, titkol-e a fideszes politikus esetleg más több tízmilliós értékű vagyontárgyat, vagy ingatlant is a választópolgárok elől”.

Rogán Antalnak 2013-as vagyonnyilatkozata szerint egy budapesti ingatlan, egy 149 négyzetméteres, II. kerületi társasházi lakás van a tulajdonában. A párt közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy Rogán március 21-én kézzel javította a vagyonnyilatkozatát, és hozzáfűzött egy megjegyzést, miszerint az ingatlant házastársi közös tulajdonnak tekinti, így „valójában” 50 százaléka a feleségéé, az ingatlannyilvántartás szerint viszont ő a 100 százalékos tulajdonos.

Az V. kerületi polgármester felesége a Pasa Park egy másik, 141 négyzetméteres lakásnak is 52 százalékos tulajdonosa.  A közleményben azt írják: a házaspár mindkét lakást hitelből vásárolta, a tulajdoni lapok alapján Rogánnak 111 ezer euró (mintegy 34 millió forint), nejének 30 millió forint hitel van bejegyezve a lakásra. Az Együtt-PM választ vár arra, hogy Rogánéknak miért van szüksége két lakásra ugyanabban a lakóparkban, és hogy Rogán Antal felesége miből fizeti a 30 milliós jelzálog részleteit, ha nincs semmilyen jövedelme.

Az Index információi szerint a két lakást idő közben egyesítették, és így egy 200 négyzetméteres ingatlan jött létre.

"Ismét egy reménytelen politikus kétségbeesett kísérletét láthatjuk arra, hogy elterelje a figyelmet Simon Gábor még mindig tisztázatlan százmillióiról, valamint a kémregénybe illő afrikai útlevelek történetéről." - reagált a lakásügyi sajtótájékoztatóra Rogán.

A frakcióvezető leszögezte, hogy a baloldal állításaival ellentétben nincsen két lakása. 2012-ben, második gyermeke születése után azzal a céllal vásárolták meg a szomszédos lakás felét, hogy két szobával bővítsék otthonukat. Az építkezés már befejeződött, a használatbavételi engedélyezés lezárultáig azonban külön helyrajzi számon szerepel a két ingatlan, még ha valójában egy lakásról is van szó. Minden ezzel ellentétes állítás hazugság. A Fidesz frakcióvezetője fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös.

Ami pedig a vagyonnyilatkozatot illeti: annak utólagos javítása teljesen jogszerű, ezt bizonyára Juhász Péter is tudja, akinek szövetségesei is - például Lendvai Ildikó, Kolber István, Lamperth Mónika - éltek már ezzel a lehetőséggel.

Korábban úgy volt, hogy az Együtt-PM nevében Juhász Péter indul Rogán Antal ellen a budapesti 1-es számú választókerületben, de a baloldali pártok megállapodásának köszönhetően a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs lett a közös jelölt. Ebben a körzetben indul az LMP-s Schiffer András is.