Jenő
-2 °C
6 °C

Orbán: Szinte hihetetlen, hogy elkészült

2014.03.28. 09:45
A kormányfő a 4-es metró átadásakor Chuck Norriszal viccelt és Tarlós Istvánnak hálálkodott.

„Szinte hihetetlen, de kimondhatom: végre elkészült" – kezdte beszédét Orbán Viktor a 4-es metró ünnepélyes átadásán. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy lassan 40 éve vártak a 4-es metróra az emberek. „Emlékszem arra a hírre, hogy Chuck Norris is utazott a 4-es metrón” – viccelődött azon, hogy sokáig egy soha meg nem valósuló projekt volt ez az egész.

Utalt arra, hogy a 2010 óta kormányzó Fidesznek köszönhető, hogy végre elkészült a metró, előtte ugyanis nem történt semmi érdemleges. Egy gigantikus csomóhoz hasonlította a projektet, amit a Fidesz-kormánynak és Tarlós Istvánnak kellett kibogoznia, és szerinte forintmilliárdokat spóroltak vele. Azt mondta, hogy Tarlóst 2010 után arra kérte: csak egyetlen időpontot mondjanak arra, mikor adják át, de azt az egyetlen időpontot tartsák is be.

Orbán megköszönte annak az ötezer embernek a munkáját, akik a metrót építették. Beszélt a főváros és a kormány „újszerű kapcsolatáról”. Mint mondta, összehangolják Budapest és a kormány politikáját, beleértve a fejlesztéseket. „A város nagy dolgokra csak akkor vállalkozhat, ha megtalálja az együttműködést a mindenkori kormánnyal” – mondta a kormányfő, megemlítve egyebek mellett a Fradi-pályát, a Gödört és a megújult Kossuth teret. "Mindezt megkoronázandó több mint 40 év után elindulhat a 4-es metró" - mondta.

Orbán hálás Tarlósnak azért, hogy a budapesti vezetés nemcsak beszél, de cselekszik is. „A cselekvéshez erő kell. Az erőhöz pedig egység” – jelentette ki. Végül gratulált mindenkinek, még a budapestieknek is.

Tarlós pedig erről beszélt

Nem Demszky találta ki a 4-es metrót, sőt, az előző vezetés csak óriási kalamajkát okozott a szerződésekkel, és az új önkormányzatnak nagy nehézségek árán kellett befejeznie a gigaberuházást – nagyjából ez volt Tarlós István 4-es metrót átadó ünnepi beszédének a lényege. Tarlós, amikor épp nem Demszkyt érdemeit kisebbítette, akkor olyan újságcikkekből idézett, amelyek nem tetszettek neki, és amelyek „Budapest ellen fogadtak” . A főpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy az új kormány eleve 2014 tavaszára ígérte az átadást, tehát tulajdonképpen nem is volt csúszás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?