Orbán: Szinte hihetetlen, hogy elkészült

2014.03.28. 09:45
A kormányfő a 4-es metró átadásakor Chuck Norriszal viccelt és Tarlós Istvánnak hálálkodott.

„Szinte hihetetlen, de kimondhatom: végre elkészült" – kezdte beszédét Orbán Viktor a 4-es metró ünnepélyes átadásán. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy lassan 40 éve vártak a 4-es metróra az emberek. „Emlékszem arra a hírre, hogy Chuck Norris is utazott a 4-es metrón” – viccelődött azon, hogy sokáig egy soha meg nem valósuló projekt volt ez az egész.

Utalt arra, hogy a 2010 óta kormányzó Fidesznek köszönhető, hogy végre elkészült a metró, előtte ugyanis nem történt semmi érdemleges. Egy gigantikus csomóhoz hasonlította a projektet, amit a Fidesz-kormánynak és Tarlós Istvánnak kellett kibogoznia, és szerinte forintmilliárdokat spóroltak vele. Azt mondta, hogy Tarlóst 2010 után arra kérte: csak egyetlen időpontot mondjanak arra, mikor adják át, de azt az egyetlen időpontot tartsák is be.

Orbán megköszönte annak az ötezer embernek a munkáját, akik a metrót építették. Beszélt a főváros és a kormány „újszerű kapcsolatáról”. Mint mondta, összehangolják Budapest és a kormány politikáját, beleértve a fejlesztéseket. „A város nagy dolgokra csak akkor vállalkozhat, ha megtalálja az együttműködést a mindenkori kormánnyal” – mondta a kormányfő, megemlítve egyebek mellett a Fradi-pályát, a Gödört és a megújult Kossuth teret. "Mindezt megkoronázandó több mint 40 év után elindulhat a 4-es metró" - mondta.

Orbán hálás Tarlósnak azért, hogy a budapesti vezetés nemcsak beszél, de cselekszik is. „A cselekvéshez erő kell. Az erőhöz pedig egység” – jelentette ki. Végül gratulált mindenkinek, még a budapestieknek is.

Tarlós pedig erről beszélt

Nem Demszky találta ki a 4-es metrót, sőt, az előző vezetés csak óriási kalamajkát okozott a szerződésekkel, és az új önkormányzatnak nagy nehézségek árán kellett befejeznie a gigaberuházást – nagyjából ez volt Tarlós István 4-es metrót átadó ünnepi beszédének a lényege. Tarlós, amikor épp nem Demszkyt érdemeit kisebbítette, akkor olyan újságcikkekből idézett, amelyek nem tetszettek neki, és amelyek „Budapest ellen fogadtak” . A főpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy az új kormány eleve 2014 tavaszára ígérte az átadást, tehát tulajdonképpen nem is volt csúszás.