Szombat 4-ig lehet külföldről regisztrálni

2014.03.28. 17:12
Akinek van állandó magyarországi lakcíme, március 29-én délután négyig kérheti a külképviseleti névjegyzékbe vételét, hogy egy külképviseleten szavazhasson itthoni választókerülete helyett. Ha még nem regisztrált, gyorsan elmagyarázunk mindent, hogy nehogy lemaradjon.

Azoknak, akiknek nincs magyarországi állandó lakcímük, 22-én járt le a határidő, akinek viszont van lakcíme, szombat 4-ig még regisztrálhat. Többször írtunk arról, hogy sokan vétenek kisebb-nagyobb hibát a kérvényezésnél, pedig csak akkor fogják elfogadni a kérvényt, ha minden betűről betűre stimmel, úgyhogy érdemes mindent egy érvényes okmányról bemásolni. Sokan a kerületet vagy az anyjuk leánykori nevét tévesztik el.

Ahányszor jólesik

Elvileg az elutasítási határozatban benne kell lennie, pontosan mi volt a hiba, de aki az utolsó pillanatban tölti ki, már nem lesz ideje újra regisztrálni, mire értesül az elutasításról. A formanyomtatványt akárhányszor ki lehet tölteni, tehát aki téves adatokat küldött el, újra nekifuthat.

Korábban többször írtunk arról, hogy sok külföldön élő magyar nem érti, miért nem szavazhat levélben, miért kell elutaznia egy (egyes esetekben több ezer kilométerre, akár más országban levő) külképviseletre.

Máltán és Izlandon tartózkodó olvasóinktól is kaptunk már levelet, melyben leírják, kizárva érzik magukat a rendszerből, négy külképviseleten nem is lehet szavazni. Van ahol, egy országon belül van több ezer kilométerre a külképviselet.

Az Index számolt be arról is, hogy az afganisztáni katonáknak biztonsági okokból nem is engedélyezik, hogy szavazzanak (Kabulban nem is lehet szavazni, ahogy Bagdadban, Ramallahban és Damaszkuszban sem).

Miért nem szavazhat levélben mindenki?

Kézenfekvő lenne, hogy mindenki szavazhasson levélben külföldről, egyelőre ezt csak a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők tehetik meg. A TASZ ebben az ügyben alkotmányjogi panasszal élt, mert úgy vélik, diszkriminatív a szabályozás, mivel eltérő terheket ró a külföldön tartózkodó választópolgárokra, kifogásaikról itt olvashat részletesen.

Mi pedig itt írtunk arról, hogy számos országban bárki számára elérhető alternatívák vannak, ha a szavazás napján éppen külföldön van: lehet levélben, interneten, de akár megbízott útján is szavazni. A kérdés az érintetteknek húsba vágó, izlandi olvasónk 70 ezer forintért tudna eljutni a legközelebbi külképviseletre, egy levelet pár száz forintért fel tudna adni.

A Külügyminisztérium honlapján itt elérhető a külképviseletek pontos címe és elérhetősége, ez a táblázat pedig a szavazás pontos idejét és helyszínét tartalmazza.

Amit a magyarországi lakcímmel rendelkező választókról feltétlenül tudni kell

  • egyéni és listás szavazatuk is van
  • automatikusan bekerülnek a névjegyzékbe, a külföldön szavazáshoz kérniük kell a külképviseleti névjegyzékbe vételt
  • ezt március 29. délután 4-ig tehetik meg
  • a kérelmet a helyi választási iroda (gyakorlatilag a helyi jegyző) bírálja el
  • a kérelem elbírálásáról választ kell kapniuk a lakcímükre + a kérelemben megadott emailcímre, faxszámra vagy postacímre
  • külföldről külképviseleten szavazhatnak, levélben nem