Elfogyott a közmunkára szánt idei pénz fele

2014.03.29. 11:27

A kormány újabb 158 milliárd forintot csoportosítana át közmunkára - írja a Népszabadság. A feladatra az idén 183 milliárdot szántak, de a pénz fele már az év első három hónapjában elfogyott. A 158 milliárd forint egy részét a szociális ellátások fedezetének átcsoportosításából teremtenék elő, mondván, akik dolgoznak, azoknak javulnak a szociális körülményei.

A lap egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy a kormány további 170 ezerrel növelné a közmunkaprogramban alkalmazottak számát. Főként a munkanélküli-segélyből élők, illetve az arra nem jogosult hátrányos helyzetűeknek biztosítanának napi nyolcórás elfoglaltságot. Érintettek között lehetnek a hajléktalanok, a romák és a menekültek, akiknek a vízgazdálkodással foglalkozó cégeknél, az erdőgazdaságokban, a nemzeti parkokban, a rendészeti és katasztrófavédelmi szervezeteknél, a küzútkezelőknél adnának munkát. 

A lap szerint javulni fog a foglalkoztatási statisztika, a tervek szerint ugyanis a nyilvántartott álláskereső 430 ezer ember harmada juthat közmunkához, aki pedig elutasítja a lehetőséget, az kiesik az adatbázisból.