Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Tömeggyilkosság a Hortobágyon

2014.03.29. 13:05 Módosítva: 2014-03-29 21:17:19
Elpusztult az a három rétisasfióka, akiknek tojásból való kikelését és fejlődését 170 ezren figyelték a neten keresztül világszerte.

Megrázó üzenetet kaptunk a Hortobágyi Nemzeti Parktól: 

Szomorú eseményre ébredtünk ma a Hortobágyon! A bekamerázott rétisas fészekből az éjjel leple alatt eltűntek a fiókák! A reggeli órákban a természetvédelmi őrök átvizsgálták a fészek környezetét, de semmilyen árulkodó nyomot nem találtak. Vélhetően nyest rabolta ki a fészket, amely a fák koronájában is ügyesen tud mozogni, nem jelent számára problémát egy szomszédos fáról való átjutás a fészekbe. A szülőmadarak (Hunor és Emese) jól vannak, de idén már nem fognak újabb költésbe. Rossz ezt látni, de sajnos ez is a természet része. 

A rétisasfiókák kikeléséről mi is rendszeresen hírt adunk. Az első tojásból március 13-án, a másodikból két nappal később, a harmadikból március 19-én kelt ki a fióka.

Mint a bekamerázásban résztvevő Természetfilm.hu csapatától megtudtuk, a fiókákat sokan megsiratták a Ustreamen. "Az élő közvetítést közel 170 ezren nézték meg január 27- e óta. Több mint nyolcvan országból követték a fészek történetét" - mondja Tóth Zsolt Marcell. A természetfilmes szerint nem hagyják cserben azokat a természetbarátokat, akik függővé váltak, nemsokára egy denevér kolóniát fognak bekamerázni.

Hunor és Emese mellett a nemzeti park területén és közvetlen környékén egyébként 20 költőpárt számoltak meg a szakemberek. A rétisas magyarországi fészkelő állománya jelenleg 250-280 pár. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A természetvédelmi erőfeszítéseknek hála a költő populáció stabil. Azonban a közelmúltban tapasztalt, ragadozómadarakat ért mérgezéses eseteknek gyakran esnek áldozatául. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?