Árpád
-2 °C
4 °C

Ezt tennék az európai munkaadók

2014.03.31. 16:33

Az európai parlamenti választások kapcsán elkészítette javaslatait a BUSINESSEUROPE, a 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő brüsszeli szervezet, – melynek hazai tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. 

A BUSINESSEUROPE által kitűzött célok megvalósulásával 2019-ig az uniós tagállamok GDP-je akár átlagosan 5 százalékos növekedést is elérhet, ami nagyságrendileg 1,250 euró többletet jelent minden európai állampolgárnak egy évben. Európa tehát visszaszerezheti vezető pozícióját a nemzetközi gazdaságban, amennyiben a várt reformok megvalósulnak.

A BUSINESSEUROPE évenként kiadott gazdasági jelentése, a Reform Barometer szerint idén az Európai Bizottság által javasolt reformoknak mindössze 23 százalékát hajtották végre a tagállamok, ami jelentősen csökkentheti az EU versenyképességét. Az EU globális teljesítményét vizsgáló jelentés alapján idén az EU teljes adóterhe 50 százalékkal több, mint az Egyesült Államoké, és 30 százalékkal magasabb, mint Japáné. Eközben az átlagos adóék az alacsony jövedelmű dolgozók körében százalékkal magasabb, mint az említett két országban.

Egyre csökken a kutatás-fejlesztési beruházások mértéke és az EU részesedése a nemzetközi szabadalmi bejelentésekből. A vállalkozások indításának adminisztratív követelményei ugyanakkor háromszor annyi terhet jelentenek az EU-ban, mint a konkurens fejlett gazdaságokban.

Erre van szükség a munkaadók szerint

A BUSINESSEUROPE szerint amennyiben a következő változások 2019-ig végrehajtásra kerülnek, van kilátás a növekedésre:

  • elengedhetetlen az energia árak versenyképessé tétele. Ehhez kiegyensúlyozott versenyre van szükség versenytársakkal valamint egyensúlyba kell hozni a termelést és a versenyt. A reális és végrehajtható klímapolitikai célokkal összhangba kell állítani az üvegházhatású gázok kibocsátásáról szóló célokat.
  • Egy innovatív Európa megteremtéséhez az Európai Unió kutatásra fordított befektetése el kell, hogy érje a GDP 3%-át. Ezen kívül az EU-nak az élen kell járnia a digitális forradalomban, mivel ez alapvetően átalakítja a gyártási és szolgáltatói ágazatot.
  • Az EU képes a világ legnagyobb exportőre maradni, ha ipari versenyképességét javítja és az ipari termelés eléri a GDP 20 százalékát. Ehhez azonban az európai szolgáltatásokat és termékeket egyre inkább ki kell terjesztenie a globális piacra, valamint csökkentenie kell az adó és a szabályozási.
  • Cél, hogy az Európai Unió rendelkezzen a világ legdinamikusabb, legképzettebb és a leginkább mobilis belső munkaerőpiaca felett. Ehhez csökkenteni kéne a fiatalok munkanélküliségét, és össze kéne hangolni az oktatásból kilépő fiatalok képességeit a cége munkaerő keresletével.
  • Kereskedelmi partnerséget kell létrehozni az Egyesült Államokkal és Japánnal, valamint más kereskedelmi lehetőséget jelentő országokkal, például Ázsiában vagy Dél-Amerikában. Egységesíteni kell a piaci szabályokat az új gazdasági partnerekkel.
  • A bankuniónak be kell fejeznie a gazdasági és monetáris unió megerősítését, a pénzügyi ágazatot „töredezettség-mentessé” kell tenni. Az alternatív vállalati finanszírozást, mint például az elérhető kockázati tőkét, szélesebb körben elérhetővé kell tenni, hogy csökkenjen a pénzügyi függőség. Továbbá el kell érni, hogy az államadósság az EU28-ban a GDP 87 százaléka alá csökkenjen.
  • Az Európai Uniót a következő 5 évben a vállalkozások számára úgy kell ismertté tenni, mint a világ legjobb befektetési környezete. Ehhez egységesebb befektetési környezettel és  megnövekedett fogyasztói kereslettel kell támogatni a kkv-kat és a start-upokat. Valamint csökkenteni kell a vállalkozási költségeket, amely jelenleg az Egyesült Államok vállalkozási költségeinek a duplája.