Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Feltörték a szabadalmi hivatal informatikai rendszerét

2014.03.31. 08:31

Több mint 800 dokumentumot, köztük találmányok leírásait lopták el azok a hekkerek, akik feltörték a korábban szabadalmi hivatalként ismert Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának informatikai rendszerét – írja a Blikk.

A támadás nem volt véletlenszerű: egy szerzői jogi iroda és egyesület IP-címéről érkezett, amit a szabadalmi hivatal „rosszhiszemű, célzatos és szisztematikus” akciónak minősített.

Dürr János, a hivatal főtanácsadója a lapnak elmondta: a betörést lehetővé tevő informatikai hibákat kijavították, ugyanakkor a dokumentumokat hiába kérték, nem kapták vissza. Az eset megtörténtét a hivatalt felügyelő tárca vezetője, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is megerősítette.

A lapnak az érintett szerzői jogi iroda is nyilatkozott: az ő álláspontjuk szerint semmit nem kellett feltörniük, mivel az adatok enélkül is hozzáférhetőek voltak, akciójukkal pedig éppen arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a hivatal nem őrzi megfelelően a hatáskörébe tartozó dokumentumokat. A történteket jelentették is a KIM-nek, de nem világos, hogy pontosan mennyi idővel az akció lebonyolítása után.

Az ügyben rendőrségi eljárás indult.