Kövérék leszedették a Néprajzi Múzeum molinóját

2014.03.31. 18:17
Nem tetszett a házelnöknek és a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságnak a Néprajzi Múzeum „új ruhája”, ezért leszedették az épület homlokzatára kihelyezett kiállításreklámot.

A Néprajzi Múzeum március elején sajtóközleményben jelentette, hogy mint intézmény stílusváltásra készül, és az új stílust új arculati elemekkel is igyekszik megmutatni. A múzeum négy fontos szót kiemelő vörös drapériával borította az épület oszlopait, és többek között egy velocipéden ülő hipszterlány, valamint egy ücsörgő drótostót képeivel díszített molinókat helyezett ki a homlokzatra, hogy – dívány.hu cikke szerint – a Kossuth tér szürkeségében ne legyen összekeverhető egy kormányhivatallal.

A vörös szín azonban nem jött be.

A Kövér László elnökletével Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság a reklám színvilága, stílusa nem illik a „Kiemelt Nemzeti Emlékhely”, azaz a Kossuth tér egységes arculatához, és a környezet történelmi műemléki megjelenéséhez. A bizottság ezért március 19-én hozott határozatában megtiltotta a múzeum számára a molinók kihelyezését.

A Néprajzi Múzeum a múlt héten kapta meg a határozatot, hétfőn pedig már le is csupaszították az épületet.

Kemecsi Lajos főigazgató az Index kérdésére azt mondta: a múzeum nem tehetett mást, a Kossuth tér arculati ügyeiben fellebbezés nélküli határozatokkal dönthet a bizottság. Ennek ellenére megkeresték a bizottságot, hogy a jövőt illetően megpróbáljanak egy mindkét fél számára elfogadható együttműködést kialakítani.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság januárban kezdte meg működését. Kövér László mellett Halász János, államtitkár, Such György, Szakály Sándor és Wachsler Tamás a tagjai.