NVI: Sok lesz az érvénytelen levélszavazat

2014.03.31. 11:25

Várhatóan sok lesz az érvénytelen levélszavazat – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona közölte: az NVI-hez eddig érkezett visszajelzések szerint a választók „nem elég gondosan töltik ki azonosító nyilatkozatukat, illetve nem ügyelnek arra, hogy a szavazatot tartalmazó borítékba ne tegyék bele az azonosító nyilatkozatukat″ – írja az MTI.

Hétfőtől dolgozzák fel

Hétfőn kezdődött meg a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. A postán küldött több mint tizenegyezer szavazat mellett már a csíkszeredai, a szabadkai és a kolozsvári külképviselet is eljuttatott az NVI-be körülbelül tízezer levélszavazatot, ezek feldolgozása hétfőn kezdődött meg.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. A kormány egyébként minden erővel azon volt, hogy minél több honosított magyar állampolgár szavazhasson a választáson: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) levélben kérte az állampolgársági esküket szervező összes anyakönyvvezetőt, hogy gyorsítsák fel az eskük letételét, mely után a honosított állampolgárokat Orbán Viktor arcképes levelével biztatják szavazásra (a részletek és a levelek teljes terjedelmükben itt olvashatók).

Típushibák: megette a kutya a borítékot

Hétfő reggel óta huszonöt gépen, két műszakban összesen százan ellenőrzik a levélszavazatokat: az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplő adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévőkkel.

Az NVI munkatársai azt ellenőrzik, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, és hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Pár típushiba:

  • a visszaérkező boríték nincs leragasztva
  • a kis boríték nincs leragasztva
  • több szavazólap és több nyilatkozat van a válaszborítékban
  • nincs azonosító nyilatkozat vagy nem írták alá
  • hiányos az azonosító nyilatkozat

Az MTI szerint az NVI elnöke azért is érthetetlennek nevezte a sok érvénytelen válaszlevelet, mert az NVI képes tájékoztatót is küldött a levélben szavazás menetéről. Pálffy Ilona megjegyezte: az azonosító nyilatkozat ellenőrzése során az NVI érvényesnek fogadja el az adatokat, ha azok ékezethibát tartalmaznak vagy a választó nem tünteti fel a második utónevét. Az azonban érvénytelenségi ok, ha a választó nem tüntetik fel a születési helyét vagy anyja nevét.

Volt, aki azért kért új levélcsomagot, mert „a kutya megette a szavazólapot”, de ilyen esetekben nem tudnak újat küldeni. Az NVI arra számít, hogy 80-120 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.

Nem mindenki szavazhat levélben

Közben a magyarországi lakcímmel is rendelkező külföldön élő vagy tartózkodó magyarok közül sokan igazságtalannak tartják, hogy ők nem szavazhatnak levélben, csak külképviseleten, ami nincs is minden országban, és sokszor egy országon belül is sok idő és pénz kell ahhoz, hogy valaki odautazzon.

Kézenfekvő lenne, hogy mindenki szavazhasson levélben külföldről, egyelőre ezt csak a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők tehetik meg. A TASZ ebben az ügyben alkotmányjogi panasszal élt, mert úgy vélik, diszkriminatív a szabályozás, mivel eltérő terheket ró a külföldön tartózkodó választópolgárokra, kifogásaikról itt olvashat részletesen.

Mi pedig itt írtunk arról, hogy számos országban bárki számára elérhető alternatívák vannak, ha a szavazás napján éppen külföldön van: lehet levélben, interneten, de akár megbízott útján is szavazni. A kérdés az érintetteknek húsba vágó, izlandi olvasónk 70 ezer forintért tudna eljutni a legközelebbi külképviseletre, egy levelet pár száz forintért fel tudna adni.

Ennyien szavaznak külképviseleten

Az NVI szerint a legtöbben Londonban szeretnének szavazni, 5373-an szerepelnek ott a névjegyzékén, ezért egy 600 négyzetméteres termet bérelnek a szavazáshoz. Münchenben a képviselet udvarán állítanak fel egy sátrat, abban lesz a szavazás, ott 3104-en szerepelnek a névjegyzékben, Brüsszelben 1838-an, Bernben (ahol szintén sátorban szavaznak majd) 1376-an, Berlinben 1347-en, Bécsben 1146-an, Hágában 1108-an, Csíkszeredán 1001-en.

Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában 8807 választópolgár szerepelt a külképviseleti névjegyzékben. A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján lesz a voksolás, de az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni. A külképviseleti választási irodák (küvi) tagjai a diplomáciai képviselet munkatársai lesznek, az iroda vezetője pedig mindenhol a Külügyminisztériumból érkezik.

A sok szavazó miatt egyes külképviseleteken megyénként osztják kisebb csoportokba a külképviseleti szavazókat, hogy így több asztal mellett fogadhatják a voksolókat. A külképviseleti választási irodák létszámát is növelték.  Az irodák vezetői a hét elején, a külképviseleti névjegyzékbe vétel véglegessé válása után személyesen viszik a voksoláshoz szükséges szavazólapokat és borítékokat a külképviseletekre.