Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Lesz még ötszázezer magyar állampolgár

2014.03.31. 17:15
Németh Zsolt összeszedte, miért volt sikeres a magyar külpolitika: feltámadt a Visegrádi Négyek, rendeződött a szomszédságpolitika, rengeteg barátot szereztünk keleten. Nem jelent biztonsági kockázatot, hogy Putyin építi fel Paksot, a hiperdrága Mol-részvényvásárlás jó üzlet volt. A következő négy évben újabb félmillió kettős állampolgárra számít. A szakmai közönségből inkább az ulánbátori nagykövetség újranyitásáról faggatták.

A Magyar Külügyi Intézet rendszerint nem túl zsúfolt előadója pótszékekig megtelt az intézet dolgozóival, diplomatákkal, és minisztériumi hivatalnokokkal, amikor Németh Zsolt államtitkár bemutatta az elmúlt négy külpolitikáját összegző külügyminisztériumi kiadványt .

Németh előadásában az I. világháború centenáriumára emlékezve frontonként mutatta be az egyes külpolitikai területeket. A fő törekvésnek azonban nem a győzelmet, hanem a barátok szerzését nevezte; igaz, ezekkel állítása szerint a kormány olyan kapcsolatra törekedett, hogy 

ne örök és megbonthatatlan barátság kössön össze minket, azaz a kapcsolat hasznából mi is megfelelő arányban részesüljünk.

A Fidesz-kampány jövőcentrikussága a Gellért-hegyre is felkúszott; Németh Orbán szombati beszédére hivatkozva azt mondta, hogy a kormány a külpolitikában is a nagyjából mostanáig tartó Kádár-korszak lezárását célozza, azaz nem az "idegen érdekeket" akarja kiszolgálni.

Heves ágyúzás a nyugati fronton

Németh elmondta, hogy a kormánystratégia egységben kezelte az észak-amerikai és uniós kapcsolatokat. Amit meg kellett újítani, az az érdekérvényesítés volt,

az, hogy ne a Nyugat érdekeit érvényesítsük, hanem a mi érdekeinket is

Németh röviden kitért az Unióval való, ezer szálon futó konfliktusra is: "A frontjelentés úgy szól – mondta hangjában érezhető iróniával – hogy megvédtük a 2010 utáni magyar társadalmi- és politikai berendezkedést a külföldi nyomás ellen."

Németh az uniós sikerek között említette azt is, hogy az új költségvetési ciklusban a második legnagyobb egy főre jutó uniós támogatásra számíthatunk , illetve azt, hogy Magyarország jól fog kijönni az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásból. Az LMP vádjaira válaszolva Németh elmondta, hogy az egyezség kis- és középvállalásoknak fog kedvezni, és nem pusztán munkahelyek, hanem minőségi munkahelyek létrejöttéhez fog vezetni. Amerikával egyébként is jól állunk, hiszen az odairányuló kivitelünk egyharmadával nőtt.

Összefoglalásképp elhangzott az a mondat is, ami egyetlen intézményi semmitmondásból sem hiányozhat:

Politikánkat reaktivitás helyett proaktivitás jellemezte.

Nem úgy nyitottunk keletre

A keleti nyitásban Németh hangsúlyozta, hogy Orbán elhíresült keleti szeles idézetét teljes egészében kell értelmezni, és azt jelenti, hogy uniós tagokként is minél több barátra kell szert tennünk a világ legjobban fejlődő régiójában.

Németh állította: a keleti nyitás következtében soha nem bizonytalanodott el Magyarország biztonságpolitikai helyzete. Leszögezte, hogy a Krím megszállása és a "patyomkin-népszavazás" elfogadhatatlan. Különösen kellemetlen, hogy az oroszok mindezt a kisebbségpolitikára hivatkozva tették, mert ez ellenkezik a magyar kisebbségpolitika fundamentumaival. Az államtitkár szerint a kormány ugyanis a békés, és demokratikus autonómia pártján áll.

Németh tisztában van azzal, hogy az oroszokkal szembeni szankciók áldozattal fognak járni, de ezekből Magyarország kész arányos és értelmes részt vállalni.

Németh a paksi atomerőmű ügyére csak röviden tért ki, de határozottan állította, hogy mindkét félnek előnyös – csakúgy, mint a Mol visszavásárlása – és egyáltalán nem érinti a magyar "biztonságpolitikai identitást".

Visegrád leszállt a földre

Németh Zsolt a szomszédságpolitika legnagyobb eredményének azt tartja, hogy lett félmillió új magyar állampolgár, és a következő négy évben a kormány újabb 500 ezer kettős állampolgárra számíthat. A határon túliak életét pozitívan befolyásolhatja, hogy az autonómia ma már nem tabutéma. Rendeztük a helyzetünket Szerbiával, sőt, meghatározó volt a kormány segítsége a szerb uniós csatlakozási folyamatban. Nagy eredmény, hogy 

a Visegrádi Együttműködés brandje lejött a földre, és termőre fordult. Már nem csak értelmiségi-kulturális metafizikus jelenség.

Kenegetjük a sebeket

Némiképpen meglepődtem, hogy a kérdések során a külpolitikai szakértők gárdája nem szállt vitába Németh összefoglalójával, az elhangzó kritikák azon a szinten mozogtak, hogy mikor nyitják már újra az ulánbátori követséget. Pedig azért nem feltétlen jelent külpolitikai sikert, hogy a magyar kormányt csúnyán elmeszelte az Európai Parlament, pártállástól nagyrészt függetlenül az összes mértékadó nyugati lap antidemokratikusnak tartja a kormányt, és a krími konfliktus nyomán felriadó nyugati külpolitikai gondolkodás pedig gyanakodva, Putyin embereként tekint Orbánra. Az, hogy egy ilyen kis ország ennyire rossz reputációval rendelkezik, még akkor is súlyos külpolitikai-diplomáciai kudarc, ha nincs valóságalapja.

Ezért azután ezt a dimenziót nekem kellett felvetnem Némethnek, aki azt válaszolta, "nehéz egy ilyen mércét felállítani, de engedjük meg, hogy romlott Magyarország reputációja", a trendeket elnézve azonban "nem borúlátó":

Lehet, hogy nőtt a kritikusaink száma, de a barátainké is, még akkor is, ha nem olyan ütemben.

Németh utalt arra, hogy nem kívánják élezni a konfliktust az Unióval (más kérdés, hogy az a konfliktus jórészt nem "szándékból", hanem az intézményrendszer átalakításából fakadt), és a nézetkülönbségek ellenére arra törekednek, hogy begyógyítsák a sebeket.

Arra a kérdésre, hogy nem tekintenek-e az Unió kerékkötőjeként Orbán Viktorra, Németh csak annyit mondott: ez a kérdés Magyarország súlyának túlbecsülését jelzi.

Az addig visszafojtottan hallgató teremben ekkor nagy nevetés tört ki. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?