Rendőrgázolóból ítélet után 3 hónappal utazó nagykövet

2014.04.01. 17:19
Két és fél év – nem jogerős – börtönbüntetéssel a tarsolyában képviselte Kaposvár városát március 15-én az Egyesült Államokban tartott ünnepségeken Kovács József. A korábbi fideszes önkormányzati képviselőt ittasan elkövetett szándékos rendőrgázolás miatt decemberben ítélte el a bíróság.

Kaposvár nevében koszorúzott és mondott üdvözlő beszédet március 15-én Amerikában Kovács József. A Kapost.hu beszámolója szerint a kaposvári szolgáltató holding koordinációs igazgatója, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselője a New Jersey állambeli New Brunswickban szerepelt a város követeként.

Kovács ezzel lényegében folytatta korábbi szerepléseit, hiszen tavaly is ő vitte Sydney-be, az ottani magyar közösség október 23-i ünnepségére Kaposvár üdvözletét. A probléma csak az, hogy közben, december elején az elsőfokú bíróság két és fél év börtönre ítélte, mert a vád szerint szándékosan ellenszegült a rendőri intézkedésnek, és kocsijával a garázsajtónak szorította az intézkedő rendőrt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az Index tavalyi cikke szerint Kapos Holding koordinációs igazgatója 2012 márciusában futott bele a helyi rendőrökbe, akik igazoltatni akarták, mert tudták, hogy az autóját érvényes jogosítvány nélküli vezeti. Kovácsot ugyanis egy hónappal az eset előtt elkapták ittas vezetéssel, és akkor be is vonták a jogosítványát.

Kovács 2012 márciusában ugyanazzal a rendőrrel akadt össze, aki korábban megszondázta. A rendőr fel is ismerte, ezért meg akarta állítani. Kovács viszont figyelmen kívül hagyta a jelzéseket, továbbment, majd az őt üldöző szirénázó rendőrkocsi elől menekülve hazavezetett, és be akart hajtani a saját garázsába. Az autó elé ugró rendőrt nekinyomta a garázsajtónak.

Kovács József az intézkedés közben felhívott egy rendőri vezetőt, akitől parancsnokot „rendelt” a helyszínre. A gázolásról a rendőrkocsiból videofelvétel is készült, ennek ellenére a nyomozó ügyészség a feljelentés után kétszer is úgy döntött, hogy bizonyítottság hiányában megszünteti a nyomozást.

Az eljárás csak akkor indult meg, amikor a videó végül nyilvánosságra került. Ez alapján a bíróság egyértelműnek és megalapozottnak találta a vádat.