Ronda körmök vonzották Orbánt Bajára

2014.04.01. 00:13
A bajai videóhamisítási botrány a miniszterelnök szerint nem volt más, mint a baloldal oroszlánkörmeinek a kivillantása, szimbolikus döntés volt tehát, hogy itt kezdje a kampányhajrát, a „snájdig, erőteljes, bátor és okos” Zsigó Róbert oldalán. A sarki OTP Bank felől négyszer is vijjogó hang szakította meg Orbán Viktor beszédét, de szabotőrt nem fogtak a miniszterelnök gondterhelt emberei. A baloldali jelölt, Teket Melinda eközben megvált a szerencsemalacaitól a rendvédelmiseknek tartott lakossági fórumon.

„Az a lényeg, hogy te is fideszes vagy” – mondta egy idős úr a neonzöld láthatósági mellényben virító,  kellemesen részeg hajléktalannak, mielőtt az az Isztambul taktusaival a háttérben vidám tánclépésekkel elkacsázott a színpad irányába a bajai főtéren.

Négy óra után pár perccel voltunk, nem sokkal Orbán Viktor színre lépése előtt, az utolsó olyan felhőtlen pillanatokban, amikor még nem tudtam arról, hogy Staying alive című Bee Gees-számnak létezik magyarított verziója, amiben az a refrén, hogy „Szabadon élj”.

A Szentháromság tér környékét már délután kettőkor lezárva találtuk. „Jön ez a barom ide, 'oszt minden le van zárva” – hallottam meg véletlenül egy mogorva biciklis félmondatát. Arra bezzeg nem tett megjegyzést, hogy a füvet viszont milyen gyorsan és milyen szépen lekaszálták a Sugovica partján!

Baján a Jobbik Mészáros Istvánt, az Új Magyar Gárda bajuszos főkapitányát indítja, az LMP pedig azt az Ikotity Istvánt, aki az őszi időközi önkormányzati választáson 4 százalékos eredményt ért el, a 32-es szavazókör megismételt szavazásán pedig egy szem szavazatot sem szerzett. A 2010-es országgyűlési választáson a bajai körzetben 62,26 százalékos részvételnél az akkori MSZP-s jelölt 16,17 százalékot kapott, a jobbikos 11,72 százalékon végzett. Az LMP már akkor is Ikotity Istvánt jelölte, ő akkor 7,43 százalékot szedett össze.



Orbán sajtófőnöke vasárnap jelentette be, hogy hat vidéki városban tart a miniszterelnök választási nagygyűlést a kampány utolsó hetében, és Baja lesz az első állomás. Az a Baja, ahol 1998-tól kezdve négyszer nyert már választást a fideszes Zsigó Róbert, legutóbb 62,62 százalékkal, és ahol a Fidesz fő kihívója Teket Melinda, akit január végén a Republikon Intézet a baloldal 106 egyéni választókerületi jelöltjének esélyességi rangsorában a 90. helyre lőtt be.

Hogy minek pont ide jött Orbán, arra kétféle magyarázat van. Az egyiket a vasárnapi baloldali nagygyűlésen Bajnai Gordon dobta be, akinek a retorikaórákon ügyesen begyakorolt spontán beszédfelütéshez még jól is jött ez a miniszterelnöki program, mert Baján nevelkedett emberként remekül fel tudott háborodni. Bajnai szerint Orbán azért megy Bajára, hogy

ott kampányoljon a kétségbeesett polgármester és képviselőjelölt, Zsigó Róbert mellett, amellett a Zsigó Róbert mellett, akiről a múlt héten derült ki, hogy négyszer kerülte körbe a Földet a bajaiak pénzén úgy, hogy a parlamenttől is felvett költségtérítést.

Ugyanezt a vonalat vitte tovább Kónya Péter, az Együtt társelnöke hétfőn, amikor hétfői bajai sajtótájékoztatóján azt mondta: „Orbán mentőakcióként próbálja menteni a menthetetlent, Zsigó Róbertet.”



A másik fajta magyarázatot maga Orbán Viktor mondta, aki a beszéde egyik fő témájává tette a látogatás miértjét. Onnan indított, hogy tényleg, általában oda megy, ahol „szükség van rá”, nem oda, ahol olyan jól mennek a dolgok, mint például Baján, ahol 2010-ben is fölényesen nyert már Zsigó. A kulcs szerinte az őszi időközi önkormányzati választás előtti videóhamisítási botrány, illetve az, ahogy ő az akkor történteket értelmezi.

Itt az ellenfél megmutatta az oroszlánkörmeit. Nem voltak azok szép körmök

– mondta. „Itt kell megmutatnunk, Baján, hogy ezt nem lehet. Mutassuk meg, hogy ebből a politikából, amit itt láttunk, nem kérünk.”

Zsigó Róbert utazgatásos ügyét Orbán még annyira sem hozta szóba, mint a nagygyűlésen előtte szónokló Zsigó maga, aki ugyan a „hazugságok” természetének konkretizálása, az autózás említése nélkül, de hosszan kárhoztatta „a baloldal ármánykodását”, és sajnáltatta magát azért a sok borzalomért, amit közszereplőként „el kell tűrnie”.

A miniszterelnök nem vesztegette a szót arra, hogy bármit is tagadjon Zsigóval kapcsolatban, helyette inkább bókáradatot zúdított a képviselőre, sajnáltam, hogy nem láthatom, belepirult-e. „Snájdig, erőteljes, bátor és okos” Zsigó, olyan ember, akinél nem tudna „jobb ajánlatot tenni” – biztosította a bajaiakat Orbán.



A nagyjából  húszperces beszédben felemlegette az árvizet, amikor legutóbb Baján járt, szerinte ez volt az a helyzet, aminek a megoldása lelket öntött az önbizalom-hiányos magyarokba. Éppen az egyik tapsvihart aratta le a 8 milliárdos bajai adósságátvállalás felidézésével, amikor beindult a stábtagjai homlokára gondterhelt barázdákat szántó eseménysorozat. Valahol megszólalt egy riasztó.

Az ellenzék!

– kapcsolt rögtön egy, a közelemben álló férfi a tömegben. Az ellenzék látható része ezalatt békésen álldogált egy nagy csokor piros-fehér-zöld lufival, egy Lesz még Magyar Köztársaság feliratú táblával és két putyinos-orbános rajzzal a tér szélén.



Orbán beszélt tovább, a vijjogás megszűnt, újrakezdődött, megszűnt. Amikor harmadszor is megszólalt, két tekintélyt parancsoló külsejű férfi megindult a színpad mögötti kordon mögül egyenest a sarki OTP Bank bejárata felé. Mivel egyértelműnek tűnt, hogy afelől jön a hang, addigra már én is ott álltam, de látszani nem látszott semmi gyanús, csak a csinos, nagyon fiatal Fidesz-aktivista lányok álldogáltak kicsit már fáradtan narancssárga pólójukban a standjuknál. A szigorú férfiak viszont valahogy végül mégiscsak megoldhatták a dolgot, mert egy időre eltűntek az épület oldalában, és a negyedik vijjogás után végre végleg vége szakadt a ricsajnak.

Amit Orbán beszédéből jól lehetett még hallani, az a szombati, békemenetes üzenet ismétlése volt: figyelmeztetés, hogy „magából esélyből még nem lesz győzelem”, „ne járjunk megint úgy, mint 2002-ben”. Ezt kétszer is elmondta. A közönség, ahol túlsúlyban voltak a középkorú vagy annál idősebb asszonyok, dübörgő tapssal jutalmazta a nekik célzott bókot: „A kampányban nagyon értékesek a női harcosok.”

És a hódításnak ezzel még nem volt vége. A műsor végén, a Himnusz után, amikor a bajai gyerekkórus rázendített a Kossuth-nótára, Orbán megindult, leereszkedett a színpadról a tömeg kellős közepére. Aláírt fideszes táblákat, megszorongatott kezeket, és

kipirult, boldog nőket hagyott maga után.

Teket Melinda nevét egyszer sem hallottuk a Fidesz-nagygyűlésen, pedig a civilben a helyi kábelcsatorna főszerkesztőjeként dolgozó jelölt még eleinte ott is volt személyesen a Szentháromság téren, a kamerások emelvényén. Orbán nem említette, Zsigó pedig következetesen csak „a hölgyként” utalt rá, a finomkodással talán kompenzálni próbálva a szexista lejárató kampányt, ami az őszi időközi választás előtt folyt Teket ellen. Zsigó egyáltalán nem vette személyesre a dolgot, a Teket elleni mozgósítást elintézte annyival, hogy „átlátunk a szitán, felismerjük  a hölgy mögött álló régi szocialistákat”.

Teket nem maradt az Orbán-beszédre, mert dolga volt, a Bérci Házban Kónyával közös lakossági fórumuk kezdődött délután ötkor. Úgy volt, hogy a fórumra a sajtó nem mehet, mert az érdeklődők különben szerintük nem mernének eljönni, túlságosan félnek attól, hogy felismerhetőek lennének a felvételeken. A sajtónak külön sajtótájékoztatót hirdettek még a Fidesz-gyűlés előttre, ott Kónya Zsigó viselt dolgairól beszélt, Teket Melinda pedig arról, hogy Paks 2 hogyan fogja érinteni a bajai térségben élőket.

Végül fényképezőgép nélkül, jegyzetfüzettel bemehettem mégis a lakossági fórumra is. Az Orbán-beszéd végét kivárva már csak a rendvédelmis témában kiírt jó másfél órás program utolsó negyedóráját értem el. Körülbelül negyven, lehangoltnak tűnő ember előtt Kónya épp arról beszélt: „gyalázat”, hogy milyen rosszul keresnek a börtönőrök. Volt egy kis szó Pintér Sándorról, a maffiáról, aztán Kónya közölte, hogy „nyilván ilyeneket meg fogunk szüntetni, mint a TEK-et”.

A mellette ülő Teket Melinda nevetett egyet, erre kicsit fellazult a hangulat. Két kérdés volt a közönségből Kónyához, az egyik a honvédség helyzetéről, a másik pedig egy magát laikusnak mondó nőtől, aki azon volt felháborodva, micsoda hülyeség nyelvi szempontból, hogy a katasztrófavédelmet katasztrófavédelemnek hívják.

Kónya egy rossz matolcsys viccel, Teket Melinda aranyos kis szerencsemalacokkal búcsúztatta a lakossági fórum közönségét. Mire a malacok elfogytak, két sarokkal odébb a Szentháromság tér is kiürült. A turné Dombóváron folytatódik kedden.