A Jobbik minden gyilkost Szibériába küldene

2014.04.02. 13:20

Kedden írtuk meg, hogy egy olvasónktól kapott hangfelvétel tanúsága szerint a Jobbik Csongrád megyei jelöltje Szibériába küldené a bűnözőket, így a cigányokat is. A felvételen Dudás azt mondja,

na most hogyha a 26 éves borsodi nagypapa a három év Szibéria után is úgy dönt, hogy nagyon jó lenne neki visszamenni, akkor hajrá, ezek a börtönök nem arról híresek, hogy az ember szeressen oda visszakerülni.

Mint azt mi is megírtuk, a Jobbik nem először beszélt az oroszországi bérrabtartásról, ami szerintük jelentős megtakarításokat hozna a magyar államnak. Szerdán Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője egy sajtótájékoztatón ekézte a liberális jogvédő szervezeteket, amiért rátaláltak a programjukra - írja az MTI.

Mint mondta, a bérrabtartás, vagyis egy másik ország börtönében letöltött büntetés semmilyen nemzetközi jogba nem ütközik, sőt számos külföldi példa is van rá. Csak azokat a rabokat küldenék - elsősorban keleti - börtönökbe, akik 10 évnél hosszabb idejű büntetést kaptak és súlyos, életellenes, minősített bűncselekményeket követtek el. Mirkóczki Ádám szerint

sokadrangú kérdés, hogy embertelen, aljas bűncselekmények elkövetőinek milyen jogaik vannak. A Jobbik célja az, hogy valóban elrettentőek legyenek a büntetések, és ezzel elkerülhető legyen a visszaesés.

Arról Mirkóczki nem beszélt, hogy folytatnak-e tárgyalásokat a bérrabtartásról. Dudás a hangfelvételen ugyanis arról beszélt, hogy „előrehaladott tárgyalások” folynak az oroszokkal a bérrabtartásról, aminek keretében „mindenféle egzotikus helyekre” vinnék el a magyar rabokat, és amivel rengeteg pénzt lehetne megspórolni. Dudás szerint az oroszok kétezer forintért vállalnák egy rab napi eltartását, ami Magyarországon ma 5500–14 500 forintba kerül.

Az Index kérdésére Dudás azt mondta, hogy a tárgyalásokról neki „nem lehet tudomása”, illetve amikor másodszorra beszéltünk, úgy pontosított, hogy ő tévedett a felvételen, semmiféle tárgyalásról nincs szó. A jelölt azt mondta, hogy csak ő „gondolta tovább a dolgokat, és nincsenek tárgyalások az oroszokkal.”