Az NNI leállította a nyomozást a Simon-vagyon Magyar Nemzet által sejtett forrásánál

2014.04.02. 14:51
A XVIII. kerületi pakuratavak eladása és kármentesítése ügyében 2011 decemberében egyszer már megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya azzal, hogy az ügyben nem talált bűncselekményre utaló nyomokat. A Magyar Nemzet szerint ebből az Auchan és az önkormányzat közötti ügyletből származhatott Simon Gábor különféle számlákon évekig rejtegetett pénze. A kerület fideszes vezetése 2011-ben tett feljelentést a korábbi, MSZP-s irányítás alatt hozott döntés miatt, amelyben 600 milliós túlfizetésre gyanakodtak.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt állította: megtalálta az eltitkolt Simon-vagyon egyik forrását. Az állításra reagálva az MSZP néhány óra múlva bejelentette, beperli a kormánypárti újságot, mert szerintük a Ferihegy melletti súlyos környezetszennyezést okozó pakuratavak kármentesítéséből nem fizethettek kenőpénzeket, hiszen végül a projekt költségei több százmillió forinttal meghaladták a tervezettet.

A Magyar Nemzet szerint 2001-ben az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 40 millió forintért adott el egy földterületet az Auchan Magyarország Kft. egyik érdekeltségének. Ezen a szemeretelepi ingatlanon voltak a MÁV 50-es években kialakított pakuratavai. A területet kármentesíteni kellett, mert már lakóterületeket fenyegetett a szennyezett talajvíz.

A földcserére az önkormányzat 1998-ben 600 millió forintért szerződött egy vállalkozással, az Elgoscar Kft. azonban egy év múlva félbehagyta a munkálatokat, és elállt a megállapodástól. (A Magyar Nemzet egyébként – hibásan – csak 100 milliós szerződésről írt.)

A váratlan és máig tisztázatlan hátterű leállás után került a képbe az Auchan egyik leányvállalata, amely összesen 990 millió forintért szerződött a feladatra, úgy, hogy azzal a területet is megvásárolta az önkormányzattól. A kitalált konstrukció alapján a Hyper Immo Kft.-nek az összegből csak 40 milliót kellett ténylegesen kifizetni, 950 millió forintot pedig a kármentesítési munkákra terveztek be, bár erről semmilyen előzetes tanulmány nem készíttetett az önkormányzat.

A Magyar Nemzet a rendőrség által lefoglalt iratokra hivatkozva azt írta: a 950 millió forintos „kármentesítési” pénz egy része az Auchantól a Szociál Fókusz Kht.-n és az R&S 2002 Consulting Kft.-n keresztül különböző alapítványokhoz és egyesületekhez is vándorolt, és ez lehetett Simon pénze.

Az Index információi szerint az Auchan és Mester László MSZP-s polgármester között létrejött üzlet már a kerület 2010 után megválasztott fideszes vezetésének is gyanús volt. Lévai István Zoltán alpolgármester 2011-ben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt feljelentést is tett a hatóságoknál.

Az alpolgármester a feljelentésben felidézte, hogy Mester László 2001 októberében költségtakarékosságra és időhiányra hivatkozva zárt ülésen erőltette át a testületen a 950 milliós kármentesítési szerződést. Az előző kármentesítő cég, az Elgoscar Kft. viszont az iratok szerint ekkorra már megtisztított 26 ezer köbméter szennyezett földet, és ki is fizették neki a 600 milliós keret felét.

A fideszes önkormányzati érvelése szerint így a régi szerződés alapján csupán további 300 millió forintra lett volna szükség a munka befejezésére, ezért az Auchan cégével kötött megállapodás 600 milliós vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak.

A NNI 2011 decemberében három hónapos nyomozás után bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést.

A rendőrök szerint az Auchan és leányvállalata teljes mértékben el tudott számolni a kármentesítésre költött pénzekkel, sőt, a vizsgálatból az derült ki, hogy a munkálatok összköltsége jóval meghaladta a szerződésben szereplő összeget, és végül 1,44 milliárd forintnál állt meg. Az elutasító határozat számos céget felsorol, amelyek az Auchan Magyarországgal, illetve a Hyper Immo Kft. jogutódjával, az Immochan Kft.-vel kötött megállapodások alapján részt vettek a talaj- és talajvízszennyezés elhárításában, a bontásokban és a tereprendezésben, ezek között azonban nem bukkantak fel azok a vállalkozások, amelyeket a napilap cikke idézett.

A nyomozás megszüntetése miatt Lévai István Zoltán a Fővárosi Ügyészséghez fordult, de panaszát ott is elutasították.

A pakuratavak felszámolásával összefüggésben egyébként már az első Orbán-kormány idején is indult vizsgálat. 2002-ben a munkálatokhoz kért állami támogatás miatt fel is függesztették Mester László országgyűlési képviselői mentelmi jogát.

Forrásaink szerint az Auchan tulajdonában lévő terület jelenleg üresen áll.

Az Auchan válasza

A Magyar Nemzet ma megjelent cikkében a lap újságírója minden szakmai alapszabályt megszegve, tényként publikálta elképzelését, melyben vállalatunk hírnevét súlyosan sértő, hamis állításokat fogalmazott meg. Az újságíró nem kereste meg vállalatunkat állításainak ellenőrzése céljából.

Az általa leírtakkal szemben a valóság az, hogy a XVIII. kerületi, korábban Budapest legszennyezettebb területeként ismert pakuratavak területet az Auchan azzal a kötelezettséggel vásárolta meg, hogy a területet saját költségén kármentesíti. Az Auchan a vállalt kármentesítést a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a főváros, és a Környezetvédelmi Felügyelőség szigorú és folyamatos ellenőrzése alatt 2006-ban fejezte be. A kármentesítésnek az Auchan mintegy 1,5 milliárd forint ráfordítással, a megfelelő szakértelemmel rendelkező fővállalkozó bevonásával, az illetékes hatóság által készített jelentés szerint is eleget tett.

A Magyar Nemzet 2014. április 2-i cikkében foglaltakkal ellentétben az Auchan a teljes összeget a kármentesítésre fordította. A cikkben megfogalmazottak nem fedik a valóságot, ezért az Auchan Magyarország Kft. megfontolja, hogy jogi lépéseket tegyen mindazon médiumokkal szemben, akik tényként publikálják a hamis állításokat.