László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életfogytiglant kapott a pécsi valutaváltó egyik gyilkosa

2014.04.03. 15:25

Az öt év börtöntől az életfogytiglani fegyházig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla az illegálisan valutaváltással foglalkozó pécsi férfi gyilkosait és bűntársaikat csütörtökön hozott jogerős határozatában - írja az MTI.

Az egymással rokoni, élettársi, baráti kapcsolatban álló két férfi és két nő 2012-ben határozta el, hogy súlyos anyagi gondjainak enyhítésére megszerzik a bosnyák származású valutázó kertvárosi otthonában tartott pénzét. A férfinál takarító és vele intim viszonyban álló fiatalkorú vádlott révén bejutottak a lakásába, ott a két férfi azért, hogy megtörje áldozata ellenállását, sokkolóval, viperával, kalapáccsal bántalmazta, és késsel többször megszúrta. A valutázó belehalt sérüléseibe, holttestén később több mint hetven külsérelmi nyomot talált az orvos szakértő.

A támadók mintegy hatmillió forint értékben készpénzzel, értéktárgyakkal, és egyebek mellett tizenhárom doboz potencianövelő készítménnyel távoztak. A rendőrök néhány napon belül elfogták őket, és a zsákmány nagy része is előkerült.

Az ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Pécsi Törvényszék első fokon hozott döntését, és a vádlottakat - szerepüktől függően - nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, továbbá magánlaksértés miatt marasztalta el. A büntetőtanács helybenhagyta a valutázó egyik gyilkosának életfogytiglani fegyházbüntetését, ő legkorábban 35 év múlva kerülhet feltételes szabadságra.

A másik gyilkos életfogytiglani szabadságvesztését 24 év fegyházbüntetésre változtatta, tekintettel fiatal korára, beismerő vallomására, valamint arra, hogy idősebbek hatására követte el a bűncselekményt. A bíróság a harmadrendű vádlottnak a bűncselekmény elkövetésében vállalt szerepét az első fokon eljáró bírói tanács döntéséhez képest súlyosabbnak értékelte, ezért a a rá korábban kiszabott fegyházbüntetést 8 évről 12 évre változtatta, helybenhagyta ugyanakkor a valutázónál takarító fiatal nő 5 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztését.