Egy dunakeszinyi választópolgár tűnt el két hónap alatt

2014.04.04. 15:32 Módosítva: 2014.04.04. 15:32
Negyvenezer fő tűnt el a választási névjegyzékből két hónap alatt. Egyelőre senki sem tudja, hogy miért. Ön igen?

41 713 választópolgár tűnt el a választókerületi névjegyzékből az elmúlt két hónapban. Február eleje és március vége között ennyivel csökkent a Nemzeti Választási Iroda MSZP-nek elküldött adatai szerint az egyes választókerületekben lakó választópolgárok összesített száma.

A különbség nagyon érdekes, mert a természetes fogyás nem magyarázza: a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az elvándorlást is beleértve 2014. január 1-jén összesen harmincezerrel éltek kevesebben Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy két hónap alatt átlagosan 5000 fővel csökken a népesség. Ehhez képest ez a negyvenezer fős különbség hatalmas változás.

Kerestük az NVI-t, de arra a kérdésre, hogy mi lehet a 40 ezer választópolgár eltűnésének oka, csak annyit válaszoltak, hogy

az NVI demográfiai elemzéssel nem foglalkozik.

Visszakérdeztünk, hogy a KSH adatai alapján valószínűleg nem demográfiai eredetű változásról van szó, de az NVI kommunikációs vezetője, Listár Dániel nem tudott más magyarázattal szolgálni.

A választói névjegyzéket az általános személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján állítják össze, ezt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kezeli. Ők azt mondták, hogy a választási névjegyzék az NVI-hez tartozik, ezért nekik „nincs illetékességük” az ügyben, a kérdéseinkre érdemben nem válaszoltak.

Ami biztosan nem

Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadságjogok program munkatársa segítségével összeszedtük, hogy mi nem lehet az oka a negyvenezer ember eltűnésének:

  • a névjegyzékből a Magyarországon lakók nem kérhetik a törlésüket,
  • a választójoguktól megfosztott emberek nincsenek ennyien és
  • az új választójogi törvény hatálybalépése sem okozhatja az eltérést.

A választói névjegyzékben mindenki szerepel, akinek van választójoga, azok is, akiknek nincs magyar lakcíme. Az NVI által most közzétett adatok viszont nem tartalmazzák a külhoni magyarokat, csak azok vannak benne, akiknek van magyar lakcímük. Egy Magyarországon lakó ember csak két esetben kerülhet ki a nyilvántartásból:

  • ha meghal, vagy
  • ha elveszítette a választójogát.

Ez utóbbi esetbe tartozik például az, akit kényszergyógykezelnek, vagy akit a bíróság eltiltott a közügyek vitelétől. Egy évben átlagosan 70-90 ezer embert ítélnek el a bíróságok, de nem mindenkit tiltanak el a közügyektől is, kényszergyógykezelésből pedig kétszáznál többet az elmúlt húsz évben sosem rendeltek el egy évben. Fontos az is, hogy az emberek folyamatosan kerülnek be, mások pedig kerülnek ki a kényszergyógykezelés, illetve a közügyektől való eltiltás alól, ez még furcsábbá teszi azt, hogy hirtelen negyvenezerrel csökkent a választópolgárok száma.

A gondnokság alá helyezettek között is vannak olyanok, akik nem szavazhatnak, de az erre vonatkozó szabályok 2012-ben változtak utoljára, akkor is enyhült a szabályozás, tehát azóta többen szavazhatnak, mint azelőtt.

Az új választójogi törvény 2013 elején lépett hatályba, akkor kellett új névjegyzéket készíteni. Ez tavaly meg is történt, tehát nem arról van szó, hogy most év elején készült volna el az új névjegyzék, és emiatt adminisztratív okokból változott volna a benne szereplők száma.

Így állunk most, egyelőre nem lehet tudni, hogy hova tűnt majdnem egy dunakeszinyi ember két hónap alatt. Ha Ön tudja, hogy mi okozta ezt a változást, ne habozzon, és írja meg nekünk a tema@mail.index.hu címre!

Az MSZP közérdekű adatigénylés után kapta meg az adatokat, azt kérdezték, hogy választókerületekre lebontva közölje a választási iroda a névjegyzékben szereplők számát. A választási időszakban a közérdekű adatigényléseket a törvény alapján öt nap alatt kell teljesíteni, az NVI viszont csak tizenegy nappal később válaszolt a pártnak.

Frissítés: Gulyás Gergely megtalálta az elűnt szavazókat!

Gulyás Gergely választási ügyekkel foglalkozó fideszes országgyűlési képviselő megtalálta az elveszett 41 ezer választópolgárt. Mint lapunknak elmondta, közel 29 ezren külképviseleti szavazásra regisztráltak, a fennmaradó 12 ezres hiány pedig a természetes népességfogyásból adódik (az elhalálozók és az új szavazók negatív különbözete).