Rogán balatoni villája is nagyobb

2014.04.04. 08:00

A vagyonbevallásában megadott alapterületnél jelentősen nagyobb Rogán Antal balatonlellei villája is, írja a hvg.hu.

A Fidesz frakcióvezetőjének vagyonbevallása alapján belterületi lakóház és udvarként megnevezve egy 875 négyzetméteres telken 130 négyzetméteres lakóház áll, aminek fele részben tulajdonosa.

A hvg.hu által megkérdezett szakértők a földhivatali térképmásolat alapján ugyanakkor több mint 200 négyzetméteresnek vagy ahhoz közelinek becsülték az épület nagyságát. A földhivatalnál nyilvántartott digitális információk alapján egy forrásuk pedig azt mondta, hogy a főépület 182,95 négyzetméteres és csatlakozik hozzá egy 43,87 négyzetméteres melléképület is.

Rogán sajtófőnökén keresztül azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a telek ugyan közös használatú, de az épület használati jogát szerződésben felosztották a testvérével, ezért a szerződés alapján használatban lévő épületrész nagyságát tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Az épületnek fele-fele részben tulajdonosai a testvérével. Az nem derült ki, hogy összességében pontosan mekkora az épület, de Rogán logikáját követve 260 négyzetméteresnek kellene lennie – hiszen 130 négyzetmétert és 50%-ot írt.

Ezt a házat Rogán nagymamája öt hónappal a halála előtt, 2008. június 2-án vette meg. A házat a nagymama 2008 novemberi halála után Rogán és a testvére fele-fele részben örökölte meg.

Az elmúlt napokban több vagyongyarapodást tükröző módosítás is történt Rogán Antal képviselői vagyonnyilatkozatában. Az első módosítással a Belváros-Lipótváros polgármesterének tulajdonrésze saját, 2009-ben vásárolt második kerületi lakásában 74,5 négyzetméterről 149-re nőtt. Nem sokkal később jött a második változtatás, miszerint Rogán egy téli kert és egy folyosó beépítésével 185 négyzetméterre növelte a lakást, amikor a második gyermeke született 2012-ben.

Rogán vagyonnyilatkozatából a többszöri átírás után is kimaradt egy 95 négyzetméteres tetőkert megemlítése. A Fidesz-frakció sajtóosztálya azonban közölte: a társasház teraszai és tetőkertjei a társasház osztatlan közös tulajdonába tartoznak, nem szerepelnek külön tulajdoni lapon.

Az Origo csütörtökön azt írta, hogy Rogán mégiscsak tulajdonos abban a szakonyfalui házban, amit még édesapjától örökölt 1998-ban, de ami 2006 óta nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Rogán Antal szerint élete nyitott könyv és könnyen levezethető, hogy hogyan lett pénze egy második kerületi luxuslakásra, nekünk mégsem sikerült levezetnünk a vagyonnyilatkozatai alapján.  • Hírek
  • Megtakarítás