Harmincezren az utolsó pillanatban jelentkeztek át

2014.04.05. 17:52

Megérkezett a hivatalos közlemény arról, hogy péntek délután miért lassultak le a választási iroda rendszerei: az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, és az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer kérelem is befutott az irodához. Pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szombaton elmondta, hogy az érdeklődők 13.30-kor azt tapasztalták, hogy a túl sok kérelem miatt lelassult a rendszer, de az – a hírekkel ellentétben – egy pillanatra sem állt le.

Pálffy Ilona szerint ilyen mértékű terhelésnél a lelassulás teljesen természetes, és azt is hozzátette, hogy végül minden átjelentkezőt fogadni tudtak.

A névjegyzékben szereplő 8 019 566 választópolgárból idén 120 304 szavazhat átjelentkezéssel. Négy évvel ezelőtt az első fordulóban 58 ezren szavaztak igazolással (akkor még úgy nevezték). Ahol sokan szavaznak, több  jegyzőkönyvvezetőt tudnak beállítani, több szavazófülkét kihelyezni. Ez lesz például a budapesti XIII. kerületben, ahol a kijelölt szavazókörben az állandó lakosokon túl további 3700 választó fog szavazni. Itt ötfelé választják a szavazatszámláló bizottságot, 8 fülke és 9 jegyzőkönyvvezető segíti majd a munkát

Az ország legnagyobb szavazóköre egyébként a főváros XI. kerületében van: a fővárosi 2. számú egyéni választókerület 35. számú szavazókörében az átjelentkezőkkel együtt 5717-en szavazhatnak. A 7. számú egyéni választókerületben 5137-en, a 8. számú egyéni választókerületben 4844-en voksolhatnak.

Pécs miatt álltunk

Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át péntek délután, emiatt az egész országban vissza kellett tartani a névjegyzékek zárását,  mondta el Pálffy Ilona. Nem sokkal éjfél előtt derült ki a hiba. Sok választási irodai munkatárs nem köztisztviselőhöz méltóan elégedetlenkedett, holott minden köztisztviselőnek tudnia kell, hogy választás idején nincs se nappal, se éjszaka, végezni kell a választás feladatait - mondta Pálffy Ilona. Az NVI elnöke ugyanakkor megjegyezte, ezen esettől eltekintve nagy átlagban a köztisztviselők egy emberként, a fogukat összeszorítva dolgoznak, és megköszönte nekik a munkájukat.