A Kormányváltók nem gratuláltak a Fidesznek

2014.04.07. 01:18

Hajnali negyed egykor megkezdődött a Kormányváltók közös sajtótájékoztatója az MSZP Jókai utcai székházában, ahol egy színpadon állt az ötpárti baloldali ellenzék összes vezetője.

Mesterházy nem gratulál a Fidesznek

Az elsőként színpadra lépő Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: „A választási eredményt tudomásul veszem, de nem akarok és nem tudok gratulálni. Tisztességtelen választási szabályok mellett került megrendezésre ez a választás, és nem egyenlő feltételek mellett tartották meg, ezért nem lehet gratulálni a nyerteseknek. Akinek gratulálnék, az az LMP, hiszen jó eredményt ért el. Azt is látjuk, hogy a Jobbik örülhet az eredményeknek, de Magyarország veszített ezzel, mert az erősödő szélsőjobboldal az egész társadalmat mérgezi.”

Mint mondta: „Kiálltunk végig az elveink és a politikánk mellett, kiálltunk amellett, amiben hiszünk, de ezt a küzdelmet most elvesztettük. Magyarország, bármit is állít Orbán Viktor, nem szabad ország.” Mesterházy megköszönte a választóknak, hogy rájuk voksoltak, és az aktivistáiknak, hogy ennyit dolgoztak.

Bajnai: Fel kell tárni a szervezeti és személyi okokat

Mesterházyt Bajnai Gordon követte a színpadon, aki megismételte az Együtt-PM sajtótájékoztatóján már elmondottakat, miszerint a hitük ellenére nem tudtak vonzó ajánlatot tenni a választóknak. „Egy manipulált, aljas választási eljárás tette nehézzé ezt a pályát azoknak, akik a Fidesz ellen indultak, nekik 100 méter síkfutásban, nekünk 400 méter gátfutásban kellett indulnunk. Vesztettünk, ebből a két okból, de ebből csak együtt szabad következtetéseket levonni” – mondta.

Bajnai szerint a parlamenti választás eredménye súlyos kudarc a Kormányváltásnak, benne az Együtt-PM-nek, és súlyos csalódás a választóknak. Mesterházyhoz hasonlóan Bajnai sem gratulált a FIdesz-KDNP szövetségnek, szerinte „ez az eredmény olyan, amelyet tudomásul kell venni, de gratulálni nincs okunk”. Bajnai szerint a szövetség céljaival nem volt hiba, de a többit, a személyi és a szervezeti okokat fel kell tárni, és komolyan kell venni. „Ezeknek az elemzéseknek holnap jön el az ideje, de feladatunk lesz az is, hogy ezzel párhuzamosan próbáljunk szépíteni az EP-választásokon.”

Gyurcsány: A Fidesz nem fogja kitölteni a 4 évet

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyar választók a magyar történelem sokszor bekövetkezett tragikus tévedésének útját járják. „Ha így döntöttek, így teszünk, de ne várják el tőlünk, tőlem, hogy megfutamodjunk. Nem láttam olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalomban maradt volna. Látva az ország állapotát, azt gondolom, hogy ez a kormány jó eséllyel nem fogja kitölteni ezt a ciklust. Nem kívánom, hogy a következő választás 2018-ban jöjjön el."

A DK elnöke megismételte a párt rendezvényén elmondott szavait, miszerint nem akar részt venni abban, hogy a szövetség tagjait hibáztassa az eredményekért. „Mesterházy az elmúlt két és fél hónapban tisztességgel vezette ezt a szövetséget. Az, hogy most a következő napoktól az EP-választásban külön indulunk, semmit nem von le abból, ahogy eddig együtt dolgoztunk. Ha 20-25 százalék liberális demokrata van az országban, akkor vigyáznunk kell egymásra. Szabad, európai Magyarországot képviselünk. Ezért csak annyi versenyt engedjünk meg egymással szemben, hogy az ne gyengítse az eddigi eredményeinket.”

Szabó: 2018-ban sikerülni fog

A színpadon Gyurcsányt Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke követte, aki szerint Magyarország nem járt jól ezzel az eredménnyel. „A mieink, akik itt kiálltak a szövetség mellett, keményen dolgoztak. Nem volt fair ez a verseny, mert olyan választójogi törvény született, amilyet ismerünk. Egy ilyen versenyben kellett helyt állnunk. Ne csüggedjenek azok, akik támogattak minket, nincs okuk rá, mert nem adtuk fel az elveinket. De meg kell vizsgálnunk, hogy mit csináltunk nem jól.”

Fodor után Szabó Tímea, a Polgári Magyarországért társelnöke szólalt fel, aki úgy vélte, hogy a kétharmados Fidesz-többség és az erősödő Jobbik mellett az Országgyűlés bábszínház marad. Mint mondta, ezt a csatát elvesztették, de a küzdelem folytatódik. „Nem tudtunk egy szerethető, vonzó alternatívát állítani az Orbán-kormány ellen. De nem adjuk fel a reményt, a célt, hogy Magyarországból egy demokratikus országot teremtsünk. Vissza kell nyúlnunk a mozgalmi gyökereinkhez, a civil politizáláshoz, alulról kell megújítanunk a politikát és a baloldalt. Biztos vagyok benne, hogy 2018-ban sikerülni fog.”